maandag, oktober 3, 2022
HomeKnipselsWÜST: 'STILSTAAN EN GENIETEN'

WÜST: ‘STILSTAAN EN GENIETEN’

ireen-wust9_hsn5273

Ireen Wust, al drie keer eerder was ze al Europees Kampioene schaatsen. Dit weekend ging ze voor haar 4e titel. Het leven bestaat uit pieken en uit dalen, meevallers en tegenvallers. Dit was weer een meevaller, toch ook met teleurstellingen. Vooral bij haar zelf.

Op overtuigende wijze trok Ireen Wüst op de tweede dag van het EK de zege naar zich toe. Het is haar vierde Europese titel, maar ze wilde de overwinning niet vergelijken met een van de vorige. “Ik ben niet bezig met rijtjes. Ik ben blij en opgelucht dat het gelukt is”, zei ze. “Ik wil stilstaan en genieten.”

Wüst begon de zondag meteen goed met een klinkende zege op de 1500 meter. Die rit was ingegeven door haar teleurstelling over de drie kilometer van zaterdag. “Ik wilde wel iets rechtzetten na die mindere drie. En het is fijn als dat dan lukt.”

Die drie kilometer had Wüst wakker geschud en gemotiveerd. Haar zelfvertrouwen had er niet onder geleden. “Ik had gisteren geen twijfel over de rest van het toernooi. Ik zat niet in de put, maar ik was wel boos op mezelf.”

Ze was boos dat ze niet aan haar doelstelling had voldaan. “Je wil vier goede afstanden rijden. Dat is altijd het doel, maar soms zit er toch een mindere tussen”, erkende ze. “Het kan niet altijd even goed gaan.”

Emotie

Toch sprak ze haar teleurstelling zaterdag wel uit en relativeerde ze het op dat moment niet met de wetenschap dat ook zij wel eens een foutje kan maken. “Ik ben een sporter met emotie en dat laat ik dan ook zien, want zo ben ik. Ik baalde.”

Lang duurde dat niet, want al snel richtte ze haar blik alweer op de laatste dag van het toernooi. “Nog voor ik in bed kroop ging de knop om.”

Ireen Wüst haar gezicht stond op onweer na de 3000 meter. De topfavoriete viel op die afstand tegen met de tweede tijd van 4.02,49. “Ik ben teleurgesteld in mezelf”, zei de rijdster van Team Continu.

“Het was niet de race die ik in mijn hoofd had en waar ik op gehoopt had”, stelde Wüst vast. “Ik kreeg niet gemakkelijk snelheid en ik moest er keihard voor werken.”

Dat vertaalde zich ook naar schommelende rondetijden. Telkens probeerde ze haar tijden weer naar beneden te brengen, maar dat lukte met moeite en de ronde erna was ze vaak juist weer langzamer dan ze had verwacht. “Dan wilde ik weer versnellen en dat kost heel veel energie.”

Ondanks de teleurstellende 3000 meter heeft Wüst dankzij een prima 500 meter nog wel altijd de leiding in het klassement. “We moeten daarom niet te dramatisch doen”, benadrukte ze. “Maar ik baal er nu wel van. En het is duidelijk dat het niet altijd is: dat doen we wel even. Ik had een goede focus en een gezonde spanning van tevoren, maar ik ben geen robot”, concludeerde ze.

Ook al had Wüst er de smoor in dat haar drie kilometer was tegengevallen, ze heeft haar zinnen nog altijd op de titel en wil de tegenslag van zaterdag omzetten in een goede slotdag van het EK. “Nu heb ik een baalmomentje, maar ik ga die energie gebruiken om morgen een goede 1500 meter en een solide vijf kilometer te rijden”, zei ze. “Dat is mijn geluk: dit is een allroundtoernooi.”

Voorhuis

Voor Wüsts ploeggenote Jorien Voorhuis verliep de 3000 meter ook niet zoals gehoopt. Ze kampte met vergelijkbare problemen als Wüst. Ook zij ervoer zware omstandigheden en kon niet gemakkelijk haar tempo vinden. “Het ijs glijdt wel, maar het lijkt of je tegen een muur rijdt. Ik merkte het al meteen, ik moest te veel mijn best doen tijdens het eerste rondje. Normaal hoort die gemakkelijk te komen, maar nu was het meteen werken.”

Anders dan bij haar ploeggenote wist Voorhuis haar rondetijden wel vlak te houden. “Maar die rondes waren wel te langzaam.”

Ook Voorhuis baalde van de drie kilometer. “Wil ik voor het podium rijden dan is dit gewoon niet goed genoeg”, vond ze. Tegelijkertijd blijft haar ambitie om voor een medaille te knokken overeind. “We hebben morgen nog twee afstanden en je zag het ook op het NK, er kan dan nog veel gebeuren. Ik ga er daarom morgen een mooie dag van maken en deze drie kilometer goedmaken.”

Statistieken

Voor de schaatshistorie was het voor Nederland weer een belangrijk weekend.

klassement individueel vrouwen

 1. Vlag van Duitse Democratische Republiek /Vlag van Duitsland Gunda Niemann
 2. Vlag van Duitsland Anni Friesinger
 3. Vlag van Duitse Democratische Republiek Andrea Mitscherlich
 4. Vlag van Nederland Ireen Wüst
 5. Vlag van Tsjechië Martina Sáblíková
 6. Vlag van Duitsland Claudia Pechstein
 7. Vlag van Nederland Atje Keulen-Deelstra
 8. Vlag van Sovjet-Unie Nina Statkevitsj
 9. Vlag van Sovjet-Unie Natalja Petroeseva
 10. Vlag van Nederland Tonny de Jong
 11. Vlag van Oostenrijk Emese Hunyady
 12. Vlag van Duitse Democratische Republiek Gabi Schönbrunn

Zie voor meer statistieken : Europees Kampioenschap Schaatsen mannen en vrouwen

Bron : Schaatsen.nl

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: