zondag, november 27, 2022
HomeNieuwsWinkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur

Winkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur

In de dorpen en stad van gemeente Schagen zijn de winkels op woensdagavond 4 mei vanaf 19.00 uur gesloten. Dat heeft alles te maken met de dodenherdenking. Alle winkels moeten zich namelijk houden aan de Winkeltijdenwet. Daarin staat vastgelegd dat op 4 mei winkels om 19.00 uur moeten sluiten. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor grote winkelvestigingen op bedrijventerreinen en voor supermarkten in badplaatsen. De horeca en fitnesscentra hoeven niet te sluiten. Zij doen dat meestal wel, uit respect voor de gevallenen.

Elk jaar is er Dodenherdenking. Op 4 mei is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten. Het is een wet en een nadrukkelijke wens van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit comité spreekt altijd de wens uit dat gemeenten geen koopavond steunen ‘uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’. Het is voor gemeente Schagen dan ook onbestaanbaar en onacceptabel als winkels open zijn tijdens de Dodenherdenking.

Mensen uit het buitenland begrijpen niet altijd waarom de winkels op 4 mei ’s avonds gesloten zijn. In andere landen is geen nationale Dodenherdenking op deze dag. Daarom is handig om op de winkeldeur te melden dat de winkel in de avond gesloten is en waarom. Gemeente Schagen gaat hierover echter niets afdwingen en laat dit aan de individuele winkelier.


Voor onze Oekraiense medeburgers.

De winkels in Nederland zijn op 4 mei gesloten in verband met de dodenherdenking voor de gevallenen in de tweede wereldoorlog.

Mogelijk zal dan ook worden gememoreerd aan de oorlog in de Oekraine. Het medeleven is ook aan jullie helden.

Leve Oekraïne en Oekraïne zal overwinnen !

Для наших співгромадян України.

Магазини в Нідерландах закриті 4 травня у зв’язку з вшануванням пам’яті загиблих у Другій світовій війні.

Тому, можливо, війну в Україні запам’ятають. Висловлюємо співчуття і вашим героям.

Хай живе Україна і Україна переможе!

Image courtesy of Comite 4 en 5 mei
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: