woensdag, augustus 17, 2022
HomeNieuwsWestfriesgasthuis houdt patiënten wakker op Intensive Care

Westfriesgasthuis houdt patiënten wakker op Intensive Care

Patiënten die beademing nodig hebben, worden op de Intensive Care (IC) van het Westfriesgasthuis niet meer per definitie gesedeerd ofwel in ‘slaap gehouden’.

Het ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat patiënten op de IC via de nieuwste inzichten verpleegt.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten zo sneller herstellen en korter aan de beademing en op de IC liggen, onder andere doordat er minder verlies van spierkracht optreedt. Ook andere voordelen voor patiënten zijn groot: minder nachtmerries, onrust en verwardheid.

IC-arts Jageman van het WFG.
IC-arts Jageman van het WFG.

IC-arts Kirsten Jageman: “Een opname op de IC is een traumatische gebeurtenis. Zeker voor de ernstig zieke mensen waarbij beademing noodzakelijk is. Uitgangspunt bij deze nieuwe manier van werken is dat de patiënt comfortabel wakker aan de beademing is. Geavanceerde beademingsmachines, intensieve begeleiding en alternatieven voor slaapmedicatie maken dit mogelijk. Deze methode vraagt veel van patiënten, verpleging en ons als IC-artsen. Maar het is het waard.”

Speciale apps

De Intensive Care werkt nu ruim een halfjaar via deze nieuwe methode. Inmiddels zijn zeker 30 patiënten beademd terwijl ze bij bewustzijn waren.

“We volgen de effecten van deze manier van werken nauwkeurig via wetenschappelijk onderzoek,” aldus dr. Jageman. “Uit onze eerste ervaringen maken we al wel op dat patiënten hier baat bij hebben. Patiënten die wakker zijn kunnen zich actief inzetten voor hun herstel. Patiënten kunnen meer bewegen en communiceren. Praten kunnen patiënten aan de beademing niet, maar daar hebben we iets op gevonden via een speciale app op de iPad’s. Hiermee kunnen ze veel duidelijk maken.”

Wetenschappelijk onderzoek

In Scandinavië is vorig jaar een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart naar beademen van mensen die wakker zijn waar zeven grote IC-afdelingen bij betrokken zijn. De eerste uitkomsten bevestigen de resultaten van eerder onderzoek in 2010: Het verblijf op de IC en in het ziekenhuis is korter. Ook zijn er minder patiënten met  longontsteking, is de bloeddruk stabieler en ervaren ze minder angst.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: