vrijdag, december 2, 2022
HomeNieuwsWestfriesgasthuis bondgenoot in strijd tegen laaggeletterdheid

Westfriesgasthuis bondgenoot in strijd tegen laaggeletterdheid

Onder ouderen komt het zelfs nog vaker voor. Dat is reden tot zorg. “Want als mensen niet goed kunnen lezen en schrijven, kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid,” licht bestuursvoorzitter Arno Timmermans toe. Hij tekende de overeenkomst met het bondgenootschap op 15 april.

Risico

Uit onderzoek blijkt dat mensen niet goed kunnen lezen en schrijven een groter risico hebben op aandoeningen, zoals astma, diabetes, kanker, hartinfarcten en psychische problemen. Ook gaan ze vaker naar de huisarts, spoedeisende hulp of een specialist. Daarnaast hebben ze weinig kennis van ziektes en gezond leven.

Oraal

Niet kunnen lezen en schrijven is niet om je voor te schamen. Helemaal niet als je er wat aan wilt doen ben je dapper!
Niet kunnen lezen en schrijven is niet om je voor te schamen.

Vaak blijft laaggeletterdheid onopgemerkt. Mensen schamen zich ervoor en proberen het te verbergen. Het doel van het Westfries Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid is om het aantal laaggeletterden in West-Friesland terug te brengen en zo veel mogelijk mensen te laten deelnemen aan gepaste scholing.

Monique Schoorl, directeur van Fiolet Taaltraining, geeft een voorbeeld: “Laatst ging een vrouw met haar zoontje naar de dokter omdat hij vreselijke oorpijn had. Ze kreeg medicijnen tegen de oorontsteking in de vorm van druppels die ‘oraal’ moesten worden toegediend. Na een paar dagen had haar zoontje nog steeds heel veel pijn en de infectie was niet weg. Na lang doorvragen van de arts bleek dat de moeder de instructie bij de antibiotica niet kon lezen. Ze dacht dat ze de druppels in het oor van haar zoontje moest gieten, maar ‘oraal’ betekent ‘via de mond’.”

Meer tijd

“Dat zijn nou precies zaken die wij in het ziekenhuis ook tegenkomen bij sommige van onze patiënten,” beaamt Arno Timmermans. “Bij het Westfriesgasthuis vinden we dat goede zorg draait om aandacht. We willen de allerbeste zorg geven en kijken door de ogen van de patiënt. Als dat betekent dat wij meer tijd moeten nemen voor het uitleggen van een behandeling omdat iemand moeite heeft met lezen en schrijven, doen we dat. Het bondgenootschap is voor ons weer een extra motivatie om alert te blijven dat wij wel heldere taal gebruiken.”

————————————————————————————————

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Esther Muusse, hoofd communicatie. Telefoon 0229 – 25 73 67 of 06 45200619 of e-mail e.a.muusse@westfriesgasthuis.nl.
Bijgaand ook een foto voor bij het bericht.

Westfriesgasthuis online

Laaggeletterden komen gemakkelijk door schaamte in een   sociaal isolement terecht. Dat is met de juiste begeleiding nergens voor nodig.
Laaggeletterden komen gemakkelijk door schaamte in een sociaal isolement terecht.

Bton : Westfriesgasthuis

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: