zondag, oktober 2, 2022
HomeNieuwsWat is de ziekte van Lyme?

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. De Lymebacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Deze bacterie kan alleen in het lichaam terechtkomen door een tekenbeet.

Met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter en sneller de ziekte te behandelen is.

Teken herkennen

U kunt de ziekte van Lyme oplopen door een beet van een teek. Die teek moet dan wel besmet zijn met de Lymebacterie (borrelia burgdorferi). Teken zien eruit als platte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot. Ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen.
Teken komen vooral voor in bossen, duinen, heidegebieden en beschutte weilanden. Ze kunnen ook in parken en tuinen voorkomen. Teken zijn er het hele jaar. De meeste tekenbeten komen voor in de maanden maart tot en met oktober.

Tekenbeten zijn te herkennen aan een wijnrode vlek op de huid.
lyme

Na verloop van tijd groeit de wijnrode vlek zich uit tot een ring die steeds groter gaat worden als je er niet op tijd bij bent.
lyme

Controleren op tekenbeet

Als u in de natuur bent geweest, moet u altijd controleren of u een tekenbeet heeft. Heeft u een tekenbeet, dan moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans is dat u de ziekte van Lyme krijgt. Heeft u klachten die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme, neem dan contact op met uw huisarts.

Behandeling ziekte van Lyme

Meestal geneest u goed van de ziekte van Lyme. U moet dan wel binnen 3 tot 4 maanden na de beet antibiotica slikken. Schade aan gewrichten en het zenuwstelsel herstelt niet altijd helemaal. Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. Ziekte van Lyme tijdens het werk oplopen
De ziekte van Lyme kan ook een beroepsziekte zijn. Bijvoorbeeld als u tijdens uw werk vaak in een omgeving bent met veel teken. Of als u intensief contact heeft met dieren die teken bij zich kunnen dragen. Iedere werknemer die buiten werkt (bijvoorbeeld in duinen, parken of bossen), kan besmet raken. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers hun personeel goed voorlichten over de ziekte van Lyme.
Huisdieren en ziekte van Lyme
Er is geen duidelijkheid over de klachten die huisdieren door de ziekte van Lyme krijgen. Mogelijke verschijnselen zijn hoge koorts, stijve gewrichten en een gebrek aan eetlust. Voor meer informatie en vragen hierover kunt u terecht bij een dierenarts.

Overzicht teken in Nederland

Tekenradar.nl geeft een overzicht van waar in Nederland mensen teken hebben gesignaleerd. U kunt er ook zien waar u teken kunt verwachten.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: