donderdag, december 1, 2022
HomeGoed-om-te-wetenWaarschuwing de Berenklauw, een verraderlijke plant

Waarschuwing de Berenklauw, een verraderlijke plant

Als het sap van de plant in je ogen komt, kun je zelfs blind worden. Ook in onze gemeente is deze grote plant (zie foto) te vinden.

Staat hij in uw tuin, draag dan beschermende kleding/handschoenen en kap de plant bij de grond af. Ziet u de plant in het openbaar groen staan? Melddit dan bij de gemeente, dan wordt de plant weggehaald

Hoe ziet de Berenklauw er uit en wat te doen als u deze plant in uw tuin hebt? Voor de hand liggend antwoord is natuurlijk : verwijderen.
Wees daarbij alleen wel voorzichtig.

Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Kan 2 tot 5 meter hoog worden en komt voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren. Waarschijnlijk is de naam hieruit afgeleid. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen permanente blindheid veroorzaken.
Deze plant komt voor in ruige beplantingen en in bermen. In Nederland zijn 2 soorten berenklauw : de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw.

U kunt de berenklauw herkennen aan zijn dikke stengel (ca. 10 cm.) en zijn enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot de herfst met witte bloemschermen. De reuzenberenklauw wordt soms wel vijf meter hoog en heeft rode vlekken op de stengel. De gewone berenklauw wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel.

Als u dan toch de Berenklauw heeft aangeraakt, volg dan de volgende aanwijzingen.

  1. Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  2. Vermijd de zon gedurende een week
  3. Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
  4. Heeft u sap in uw ogen of mond gekregen? Spoel direct uw ogen en mond uit met veel water en ga daarna gelijk naar de huisarts/spoedeisende hulp.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: