zondag, november 27, 2022
HomeNieuwsVrouwenkiesrecht 100 jaar geleden ingevoerd

Vrouwenkiesrecht 100 jaar geleden ingevoerd

Anekdotes, foto’s en filmpjes gezocht voor een tentoonstelling over 100 jaar vrouwenkiesrecht in Noord-Holland! In 1919 kregen vrouwen kiesrecht. Hoe zag de strijd voor vrouwenrechten eruit in Noord-Holland?

Wie heeft verhalen of materiaal over deze strijd? Laat het weten via 100jaarvrouwenkiesrecht@noord-holland.nl. Ook info over latere politieke acties – Dolle Mina’s, baas in eigen buik – en recente verhalen zijn welkom.

Mevrouw Docters van Leeuwen van Maarseveen, lid van het hoofdbestuur van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht, stemt voor het eerst tijdens de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 1921. Nederland. (Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Fotograaf onbekend)

In 1919 kregen vrouwen in Nederland kiesrecht. Provinciale Staten willen dit vieren met een tentoonstelling over het vrouwenkiesrecht en de vrouwenstrijd in Noord-Holland in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De tentoonstelling vindt plaats van 25 januari tot 20 maart 2019, de dag na de Provinciale Statenverkiezingen. Naast verhalen over de (inter)nationale vrouwenstrijd en Aletta Jacobs willen Provinciale Staten vooral ingaan op acties voor vrouwenrechten in Noord-Holland. Welke activiteiten ondernamen bijvoorbeeld de Vereenigingen voor Vrouwenkiesrecht uit Alkmaar, Schagen, Amsterdam, Enkhuizen en Beverwijk?

Eerste gedeputeerde: Ribbius Peletier

Verhalen over de eerste vrouwen in de Noord-Hollandse politiek zijn van harte welkom! In 1919 traden direct 5 vrouwen toe tot Provinciale Staten: A. Aukes-Timmers, A.C. van den Bergh, M. Boissevain-Pijnappel, E.H. Caderius van Veen en L.J.K. van Kuijkhof-Koedijk. Wie waren zij? Hoe werden zij ontvangen? En hielden zij zich met specifieke vrouwen onderwerpen bezig? In 1946 kreeg Noord-Holland de eerste vrouwelijke bestuurder: gedeputeerde Liesbeth Ribbius Peletier. Pas in 1968 was de eerste burgemeester, Joke Corver-van Haaften, een feit.

Roze linten om urinoirs

Ook na WO2 waren er belangrijke momenten in de verbetering van de positie van vrouwen. In 1956 werd de wet handelingsonbekwaamheid afgeschaft. Tot die tijd moesten getrouwde vrouwen hun man om geld en toestemming vragen als ze kleding wilden kopen, een verzekering wilden afsluiten of geld van de bank wilden opnemen! In 1969 richtte een aantal jonge vrouwen de actiegroep Dolle Mina op. Deze groep werd bekend door vele spectaculaire acties: roze linten om urinoirs als actie voor openbaar plasrecht, nafluiten van mannen en de bestorming van de hogeschool Nijenrode die toentertijd alleen voor mannen toegankelijk was. Een belangrijk actiepunt in die tijd was ‘abortus vrij’. Vrouwen eisten de beschikking over hun eigen lichaam – Baas in eigen buik – op en ijverden voor de verwijdering van abortus uit het Wetboek van Strafrecht.

Deel foto’s, filmpjes en objecten van de vrouwenstrijd!

Deel de verhalen en bijbehorende foto’s, filmpjes en objecten! Suggesties voor de tentoonstelling kunnen met een korte beschrijving worden gemaild naar: 100jaarvrouwenkiesrecht@noord-holland.nl. Mocht het in de tentoonstelling passen, dan neemt de tentoonstellingsmaker graag contact met op.

Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten

Voormalig minister Els Borst zei eens: “Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten”. Dát vat het goed samen, aldus Rina van Rooij, voorzitter van de werkgroep 100 jaar vrouwenkiesrecht van Provinciale Staten van Noord-Holland. “Het is belangrijk dat meer vrouwen politiek actief worden. Zij zorgen toch voor een andere inbreng. En het is goed om terug te kijken. Want waar is dan voor gestreden? Dat vrouwen bijvoorbeeld stopten met werken als zij gingen trouwen, is niet zo lang geleden. Soms ben ik bang dat we dat vergeten. We moeten aandacht houden voor de positie van vrouwen. Ook om beter te begrijpen dat het tijd kost.”

Image courtesy of Prov NH
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: