vrijdag, december 2, 2022
HomeNieuwsVoorlichtingsbijeenkomst over diabetes mellitus

Voorlichtingsbijeenkomst over diabetes mellitus

De Diabetesvereniging Nederland organiseert samen met Medisch Centrum Alkmaar op donderdagavond 24 september een voorlichtingsbijeenkomst voor patiënten met diabetes mellitus.

Ook naasten en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in de Pieter van Foreestzaal van MCA, ingang Metiusgracht. De zaal is vanaf 19.00 uur open en de toegang is gratis.

Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst houdt de heer dr. S. Simsek, internist-endocrinoloog van MCA, een presentatie over diabetes mellitus type 1 en 2 en de behandeling daarbij. Met name komen de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling aan de orde. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Om deze bijeenkomst bij te wonen is aanmelding noodzakelijk. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de balie van de patiëntenvoorlichting MCA, telefoon 072 – 548 35 00 of patientenvoorlichting@mca.nl

Zie ook de Agenda van Koggenland Nieuws in de menubalk.

MCA Ingang Metiusgracht, Alkmaar
MCA Ingang Metiusgracht, Alkmaar

Wat is diabetes?

diabetes mellitus blackboardkopie-300x210Diabetes (in de medische wereld bekend als diabetes mellitus) is de naam die gegeven is aan de afwijking waarbij het lichaam problemen heeft bij het regelen van de bloedglucoseniveaus, ook bekend als de bloedsuikerspiegel. De meest voorkomende typen van diabetes zijn: Type 1 Diabetes en Type 2 Diabetes.

Type 1 Diabetes
T1D is een chronische auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D worden bètacellen in de alvleesklier door een autoimmuunaanval vernietigd en maakt  het lichaam geen insuline meer aan.  Hierdoor wordt de bloedglucosespiegel niet meer geregeld en ontstaat een levensbedreigende situatie. Totdat er een oplossing gevonden is, moeten mensen met T1D constant hun bloedglucosespiegel nauwlettend in de gaten houden en dagelijks meerdere keren insuline-injecties toedienen of 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen. Dag in dag uit. Mensen met T1D hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties als hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. T1D is een totaal andere ziekte dan levensstijlafhankelijke type 2 diabetes. JDRF is volledig gericht op het vinden van een oplossing voor T1D.

De waarschuwingssignalen van Type 1 Diabetes zijn, onder andere, extreme dorst; vaak moeten urineren; slaperigheid of lethargie; suiker in de urine; plotselinge verandering aan het zicht; toegenomen eetlust; plotseling gewichtsverlies; adem die fruitig, zoet of naar wijn ruikt; zware, moeizame ademhaling; versuffing; en bewusteloosheid.

Type 1 Diabetes wordt vaak geconstateerd bij kinderen, tieners of jongvolwassenen. Wetenschappers zijn nog niet zeker waar Type 1 Diabetes precies door wordt veroorzaakt, maar ze vermoeden dat auto-immuun-, genetische en omgevingsfactoren een rol spelen.

Bron ; http://www.jdrf.nl/onderzoek/wat-is-diabetes/

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: