donderdag, december 1, 2022
HomeGoed-om-te-wetenVernieuwde wandelroute bij Hensbroek

Vernieuwde wandelroute bij Hensbroek

In onze gemeente hebben wij verschillende mooie wandelroutes.

De blauwe route rond Hensbroek hierbij als eerste uitgelicht.

Het startpunt van deze wandeling is in Hensbroek bij het recreatiegebied De Leijen.

Route Blauw Hensbroek

Het dorp Hensbroek is gelegen tussen de dorpen Obdam en Rustenburg. De naam van het dorp komt al in 1120 voor als ‘Heynsbroec’ en in 1480 als ‘Hensbroeck’. De plaatsnaam verwijst waarschijnlijk naar een belangrijk persoon, genaamd Hein. Deze persoon woonde in een drassig veengebied, getuige het achtervoegsel ‘broek’. Dit veengebied was de Wogmeer, die van tijd tot tijd onder water liep.

Vanaf de veertiende eeuw was de Wogmeer een echt meer. In 1612 is de Wogmeer ingepolderd met behulp van 6 watermolens. Eén molen, genaamd Nieuw Leven, staat nog aan de westzijde van de polder. Hensbroek bezit ook een fraaie Nederlands- hervormdenkerk, die uit 1658 dateert.

Het meer op recreatiegebied De Leijen is een voormalige zandput waar eind jaren zestig zand werd gewonnen voor de aanleg van wegen bij de landinrichting Hensbroek. Na de zandwinning is het gebied van 11 hectaren ingericht als recreatieterrein.

Het recreatiegebied is eigendom van en wordt beheerd door het Recreatieschap WestFriesland. Wandelroutenetwerk Alle routes kunt u vinden op de wandelwebsite wandelnetwerknoordholland.nl. De website biedt nieuwe mogelijkheden voor het uitstippelen van een gezonde, sportieve en mooie wandeling in West-Friesland en Noord-Holland.

Het wandelnetwerk koppelt honderden kilometer ommetjes, boerenlandpaden, rondwandelingen en Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) aan elkaar.

Gratis app

Voor het wandelnetwerk is ook een app ontwikkeld die gratis verkrijgbaar is in de Playstore en in de Appstore. Met de app heeft u de routekaarten altijd bij de hand!

___________________________________________________________________________________________________________Gemeente Koggenland heeft in samenwerking met het Recreatieschap Westfriesland in 2014 diverse wandelroutes aangelegd. De gemeente Koggenland heeft de voorzieningen verzorgd en het Recreatieschap de bewegwijzering. De provincie Noord-Holland heeft 50% van de kosten gesubsidieerd.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: