maandag, oktober 3, 2022
HomeNieuwsVerlaging verhuurheffing maakt meer bouw mogelijk

Verlaging verhuurheffing maakt meer bouw mogelijk

Met ingang van dit jaar is de verhuurderheffing landelijk met 500 miljoen verlaagd. Vanaf volgend
jaar verdwijnt de heffing zelfs geheel. Verhuurderheffing is een belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties jaarlijks aan het Rijk betalen. Samen met de Wooncompagnie en Huurdersbelangenvereniging De Onderste Steen heeft gemeente Schagen zich jarenlang hard gemaakt voor afschaffing van de verhuurderheffing, om meer sociale huurwoningen te kunnen bouwen en wachttijden te verkorten.

Wethouder Jelle Beemsterboer: “Dit geeft lucht in de moeilijke woningmarkt. Heel goed dat de lobby die wij met vele anderen hebben uitgevoerd, dit als effect heeft. Nu kunnen we een extra inhaalslag gaan
maken om de woningnood op te lossen.”

De korting levert Wooncompagnie extra investeringsruimte op, die zal worden ingezet in de bouw van meer sociale huurwoningen en verduurzaming van bestaande sociale huurwoningen.

Doen waar woningcorporaties voor zijn opgericht

Stefan van Schaik, directeur-bestuurder Wooncompagnie: ‘Dat jonge mensen en vele anderen niet aan een betaalbare woning kunnen komen, gaat mij aan het hart. Niet je eigen leven kunnen beginnen, wanneer jij daar aan toe bent, jonge gezinnen op zolder van ouders.
Onvoorstelbaar dat dit in Nederland zo ver heeft kunnen komen. Als woningcorporaties vroegen we al lang om veel meer ruimte om te kunnen doen waarvoor we zijn opgericht. De eerste stap komt er door de korting op de verhuurderheffing. De volgende stap komt in 2023. Zo kunnen
samen beginnen deze enorme tekorten in betaalbare woningen op te lossen.“

Afspraken over het vrijgekomen geld

Over de besteding van het vrijgekomen geld hebben Wooncompagnie, de gemeente en de
huurdersbelangenvereniging afspraken gemaakt. Om de woningnood tegen te gaan en
wachttijden verder te verkorten hebben de partijen afgesproken om bovenop bestaande
bouwprogramma’s 50 tot 60 extra woningen te bouwen. Ook worden al geplande
woningbouwprojecten versneld. Daarnaast wordt meer geïnvesteerd in duurzaamheid. Zo
worden woningen met een E, F of G energielabel versneld verduurzaamd en wordt
geïnvesteerd in hybride warmtepompen en zonnepanelen. Ook is geld opzij gezet voor een pilot
om bestaande woningen te splitsen.

Afschaffing verhuurderheffing

Het kabinet wil de verhuurderheffing per 2023 helemaal afschaffen. Dit wordt nog verder
uitgewerkt door het Rijk. Toch hebben Wooncompagnie, de huurdersbelangenvereniging en
gemeente Schagen al naar elkaar uitgesproken de extra financiële ruimte die dan ontstaat te
gebruiken voor de bouw van nog meer sociale huurwoningen en in te zetten op het betaalbaar
houden van huren.

SP verzet zich al jaren tegen de verhuurderheffing

Door de verhuurderheffing moeten de woningbouwcorporaties ieder jaar enkele maanden huurinkomsten in de kas van Rutte III storten. Geld dat ze keihard nodig hebben voor de bouw en verduurzaming van sociale huurwoningen en om de huren te matigen. Spookrijderij van het zuiverste water van het kabinet, want er is een schreeuwend tekort aan sociale huur. Het begrotingstekort van het Rijk, wat als argument werd gebruikt voor het instellen van de heffing, bestaat niet meer. Kappen ermee dus, vond en vindt de SP. En met succes.

De Provinciale Staten van Utrecht nam de SP-motie ‘Stop de Verhuurderheffing’ aan, met steun van 50+, GroenLinks, CDA, PvdA, PvdD, ChristenUnie, DENK en PVV. Gedeputeerde van Muilekom (PvdA) aldaar moet nu aan de slag om ze in Den Haag op andere gedachten te brengen.

Indiener van de motie, SP-Statenlid Michel Eggermont, is uiteraard zeer tevreden. “Het verzet groeit. De woningbouwcorporaties, de Woonbond en minimaal twee regeringspartijen (CDA en ChristenUnie) willen ervan af. Het is goed dat zoveel mogelijk Provinciale Staten en gemeenteraden zich uitspreken tegen de heffing. Het gaat om geld van huurders. Dat moet dan ook  ten goede komen aan de huurders: meer sociale huurwoningen, energiezuinige sociale huurwoningen, echt betaalbare huren.”

In Noord-Holland is de Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens een petitie begonnen tegen de verhuurderheffing. Tekenen kan hier.

Image courtesy of SP
Vorig artikelroop 15/9/2021
Volgend artikelDaar zit een luchtje aan..
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: