woensdag, augustus 17, 2022
HomeKerkenUniversitaire ziekenhuizen maken eind aan flexibele en onzekere arbeid

Universitaire ziekenhuizen maken eind aan flexibele en onzekere arbeid

Amsterdam Universitaire ziekenhuizen gaan meer vaste contracten aanbieden. Tijdelijke en onzekere contracten, zoals het nul-urencontract, worden in de ban gedaan. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen de ziekenhuizen deze nog toepassen.

Ook krijgen de 70.000 medewerkers van de universitaire medisch centra meer koopkracht door een loonsverhoging van 3,8 procent. De vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra hebben hierover nieuwe cao-afspraken gemaakt.

De cao heeft een looptijd van 1 april 2015 tot 1 januari 2018. Cao-onderhandelaar Elise Merlijn: ‘Met deze moderne cao kunnen we jaren vooruit. Onderzoekers, verpleegkundigen, arts-assistenten en ander personeel kunnen rekenen op koopkracht en vaste banen. Dat is goed voor de medewerkers en goed voor de kwaliteit van zorg.’

De vakbonden en werkgever hebben ook afspraken gemaakt om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit jaar zullen er al 215 mensen worden aangenomen. Eind 2018 moeten in totaal 895 mensen extra aan de slag zijn in de universitaire medisch centra. Vervolgens zullen er tot 2023 gegarandeerd elk jaar 179 banen bij komen.

Medewerkers die zware en onregelmatige avond- en weekenddiensten draaien, krijgen door de nieuwe cao-afspraken een verbeterde compensatie. Zoals het loon tijdens verlof en ziekte wordt doorbetaald, wordt vanaf 1 januari 2016 ook de compensatie voor zware onregelmatige diensten doorbetaald. Dat betekent een flinke koopkrachtverhoging die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Tot slot krijgt iedere medewerker bovenop de structurele loonsverhoging van 3,8 procent in 2016 eenmalig een uitkering van 200 euro.

De komende tijd kunnen leden van FNV Zorg & Welzijn zich uitspreken over het onderhandelaarsakkoord.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: