vrijdag, december 2, 2022
HomeAchtergrondenThuiswerken tijdens de hitte: zo houd je het hoofd koel

Thuiswerken tijdens de hitte: zo houd je het hoofd koel

Het is heet, het hitteplan is van kracht en weercode oranje is afgegeven in verband met zinderende temperaturen. Wat kun je beter wel en niet doen om het hoofd koel te houden als je thuis aan het werk bent? En is de gemeente als werkgever eigenlijk verantwoordelijk voor een koele werkplek?

We werken nog steeds veel vanuit huis dankzij de coronapandemie, ook sinds het thuiswerkadvies verviel, vaak in combinatie met een aantal dagen op kantoor. Nu het hoogzomer is, rijst ook de vraag wie er verantwoordelijk is voor een koele werkplek.

Zorgplicht

Op de werkvloer is de gemeente als werkgever verantwoordelijk voor een koele plek, maar thuis is dit niet zo. Niet alle regels die van toepassing zijn op het werken op kantoor gelden ook voor thuiswerken, zo meldt vakbond FNV. Je werkgever heeft bijvoorbeeld geen verplichting om te zorgen voor een koele werkplek. 

Ook de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) schrijft dat een werkgever geen verplichting heeft om te zorgen voor een koele werkplek. Kosten voor bijvoorbeeld een airco of ventilator hoeft de baas dan ook niet te vergoeden. Werknemers zouden volgens de vakbonden wel andere werktijden kunnen hanteren (werken als het koeler is) en vaker pauze nemen (liefst in een koele ruimte).

Een werkgever is op grond van de Arbowet wel verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek. De werkgever heeft dus een een zorgplicht,’ aldus ArboNed. Dat houdt in dat een werkgever moet zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden, binnen de grenzen van wat redelijkerwijs mogelijk is. Overigens is een maximumtemperatuur van de (thuis)werkplek niet vastgesteld in de Arbowet.

Thuiswerken of naar kantoor

Wat te doen als het thuis echt te warm is? De AWVN legt uit dat in het Arbobesluit geen concrete gegevens staan genoemd bij welke temperatuur je thuis nog kunt werken. Wel dat dit geen schade aan de gezondheid van werknemers mag veroorzaken. Is het bij jouw thuiswerkplek erg heet? Je kunt besluiten in overleg met je werkgever om op kantoor te werken, extra pauzes te nemen of je werktijden aan te passen.

Tips voor thuiswerkers

Voor wie thuis blijft hebben we een aantal slimme tips verzameld om hittestress en verminderde productiviteit tegen te gaan.

Gebruik de zonwering

Laat ’s ochtends de koele lucht binnen en sluit na het luchten en zodra het warmer wordt de ramen en de gordijnen.

Zet elektrische apparaten uit

Kijk rond in je werkruimte. Staat er misschien nog een elektrisch apparaat aan dat geen dienst doet, zoals een printer, andere computer of verlichting? Door deze apparaten uit te schakelen, voorkom je dat ze warmte afgeven en het nog warmer wordt in huis. 

Voorkom een oververhitte laptop

Ook je laptop kan last hebben van hittestress. Een paar tips: dek bijvoorbeeld de ventilatieroosters (vaak aan de onderkant en zijkant) niet af, anders loop je het risico dat de warmte niet afgevoerd wordt en deze oververhit raakt. Zet de laptop daarom op een harde ondergrond zoals een tafel en niet op je schoot. Merk je dat je computer te warm wordt? Gun ‘m een pauze en leg het apparaat even op een koelere plek weg.

Lekker luchtig

Luchtige, katoenen kleding zit het lekkerst tijdens warme dagen. Het voordeel van thuiswerken tijdens een hittegolf is dat je nu eindelijk wél die korte broek naar je werk aan kan.

Koel hartslagpunten

Begint de warmte toe te slaan? Verkoel je hartslagpunten. Leg aan de achterkant van je nek of knieën een natte doek of houd je polsen onder koud stromend water.

Verschuif je werktijd

Niet elk huis of thuiswerkplek beschikt over goede zonwering of een airco, waardoor het gedurende de dag behoorlijk kan opwarmen. Een tropenrooster biedt uitkomst: voor de ergste hitte beginnen en op tijd weer afsluiten.

Vocht aanvullen

Genoeg drinken is een tip uit de oude doos, maar wel heel belangrijk en daarom de vermelding waard: drink genoeg vocht. Zet een fles water naast je computer zodat je ziet hoeveel je drinkt op een dag. Vries de avond van tevoren een flesje water in, voor extra verkoeling. Lekker: ga voor water met een smaakje. Doe er schijfjes citroen, sinaasappel of komkommer in. Ook lekker: eet fruit met hoog watergehalte, zoals watermeloen. Vermijd suiker- en cafeïnehoudende (energy)dranken. Die onttrekken juist vocht aan het lichaam. En ga voor een lekker lichte lunch.

Image courtesy of Gemeente.nu
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: