donderdag, december 1, 2022
HomeNieuwsSail in Koggenland - Nautische flora in opbouw

Sail in Koggenland – Nautische flora in opbouw

DE GOORN – Een sporthal omtoveren tot een sfeervolle bloemententoonstelling: ieder jaar is het weer een enorme klus, maar de opbouwploeg heeft ervaren krachten en in er door de jaren heen heel bedreven in geworden.

 

Sail komt dit jaar naar de Westerkoggeflora. Het thema wordt op diverse manieren vorm gegeven. Aan de opbouwploeg is het de taak om niet alleen de ingezonden bloemen van de ruim 30 kwekers uit Koggenland, maar ook het thema goed tot zijn recht te laten komen. Hoe dat is gedaan is van 30 januari tot en met 1 februari te zien in de Koggenhal in De Goorn.

‘SAIL’ , een groot Nederlandse publieksevenement waar schepen uit de hele wereld naar Amsterdam komen, wordt gehouden van 19 t/m 23 augustus 2015. De Westerkoggeflora geeft de bezoeker een voorproefje en combineert deze Nederlandse maritieme traditie graag met een andere Nederlandse traditie: tulpen. Een zaal vol bloemenpracht van ruim dertig kwekers en dan ook nog eens een ‘tuin van de toekomst’, gevuld met inzendingen van bloembollenkwekers tot 21 jaar. Dat zijn heel veel tulpen, lelies, alstroëmeria’s, rozen en chrysanten bij elkaar. Dat alle in een nautisch thema.

Tulp Lobke

De totale show is ingedeeld als een groot kompas. Bezoekers lopen langs een levensgrote vuurtoren en kunnen diverse modelboten bewonderen in een nagebootst kanaal. Ook staan er zeilschepen en Optimisten tentoongesteld. Zeilschool Enkhuizen en Joosten Watersport verzorgen onder andere de zeil- en watersportattributen. Wie er als het over zeilen en optimisten gaat eigenlijk niet mag ontbreken is Lobke Berkhout. Zij komt op 1 februari haar eigen tulp ‘Lobke’ dopen. Lobke Berkhout is vijfvoudig wereldkampioene zeilen. Zij begon in 1990 met zeilen. Samen met Marcelien de Koning werd ze in 2005 voor het eerst wereldkampioen. Zondag om 14.00 uur wordt er een gele tulp naar haar vernoemd. De tulp wordt beschikbaar gesteld door kwekersvereniging Prominent.

Zeemansmuziek en oud-Nederlandse liederen door het koor ‘Op Grijze Wijze’ klinken op zondag 1 februari. Dat is ook de dag dat, ter gelegenheid van de Westerkoggeflora, bloembollenbedrijf Pronk Tulpen de deuren van 10.00 tot 17.00 uur opent voor het publiek. Het bedrijf teelt 6 hectare tulpen in Nieuw Zeeland en 35 hectare in Nederland. In de maanden oktober, november en begin december worden er 2,5 miljoen tulpen gebroeid in de kassen. Het afgelopen jaar stond in het teken van nieuwbouw met een tweede broeilaag. Iedereen is van harte welkom een bezoekje te brengen aan Julianastraat 21 A te Avenhorn.

De Westerkoggeflora in de Koggehal aan Dwingel 4 in De Goorn is geopend op vrijdag 30 januari van 10.00 tot 22.00 uur, op zaterdag 31 januari van 10.00 tot 22.00 uur en zondag 1 februari van 10.00 tot 22.00 uur. Voor meerinformatie: www.westerkoggeflora.nl. De entree is 4 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen en 5 euro voor een doorloopkaart.

plattegrondkoggehal

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: