maandag, oktober 3, 2022
HomeNieuwsRaad van State: bestemmingsplan woningen Callantsoog is akkoord

Raad van State: bestemmingsplan woningen Callantsoog is akkoord

De Raad van State heeft een uitspraak gedaan over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor 17 sociale huurwoningen aan de Denneweg/Duinroosweg in Callantsoog. De Raad vindt de noodzaak tot de woningen voldoende aangetoond en concludeert dat er voldoende parkeerplekken komen.

Parkeerhinder en geen noodzaak voor sociale huurwoningen

Omwonenden hadden beroep ingesteld tegen het plan voor de 17 woningen. Zij vrezen parkeerhinder en vinden dat de woningen niet passen in de omgeving. Ook vinden zij dat er geen noodzaak zou zijn voor sociale huurwoningen. Bovendien stelden de bezwaarmakers dat het plan leidt tot extra stikstof op het naastgelegen Natura 2000 gebied. De Raad van State heeft al deze bezwaren van tafel geveegd.

Voldoende parkeerplekken

De Raad van State oordeelt dat er voldoende parkeerplekken komen. Voor het bouwplan is een positief advies gegeven door de welstandscommissie. De noodzaak van woningbouw vindt de RvS voldoende aangetoond. Omdat de gemeente voor dit plan gebruik maakt uit het landelijke Stikstof Registratie Systeem (SSRS) is er per saldo geen toename van stikstof.

Wethouder Jelle Beemsterboer: “Wij zijn heel blij met deze uitspraak omdat we sociale woningbouw in Callantsoog mogelijk willen maken. Ik hoop dat we op niet al te lange termijn hiertoe echt kunnen overgaan.”

Gemeente wel in de fout gegaan met  de bouwhoogte

Er is overigens op één punt wel een fout gemaakt door de gemeente. De toegestane bouwhoogte van de bijgebouwen zou zes meter zijn en dat is te hoog. Dat heeft gemeente Schagen ook erkend. De bouwhoogte moet daar verlaagd worden naar drie meter. De Raad van State heeft het beroep op dit onderdeel gegrond verklaard en de bouwhoogte op drie meter gesteld.

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zijn nu onherroepelijk.

Toch kan er nog niet gebouwd worden. Voor het plan is namelijk ook een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming vereist. Die vergunning is eind vorig jaar door de provincie verleend, maar ook daartegen hebben de omwonenden beroep ingesteld. Het wachten is nog op de uitspraak hierover. Als ook die vergunning onherroepelijk is geworden, kan er gebouwd worden.

Wie de volledige uitspraak wil lezen, kan dat doen op

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@130888/202006925-1-r1/

Image courtesy of Schagen
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: