woensdag, augustus 17, 2022
HomeNieuwsPWN en het Hoogheemraadschap willen duurzamer gedrag

PWN en het Hoogheemraadschap willen duurzamer gedrag

Het Hoogheemraadschap wil samen met waterleidingsbedrijf PWN de inwoners van Noord-Holland aanzetten om minder wasmiddelen te gaan gebruiken

Joost de Ruig, directeur Water van het HHNK zegt in een interview: “Het zou fantastisch zijn als alle Noord-Hollanders minder wasmiddel gaan gebruiken. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Het water hoeft dan minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het oppervlaktewater.”

Vanaf 1 juni overal zacht water

Vanaf 1 juni aanstaande is het water dan in Noord-Holland uit de kraan komt vrijwel kalkvrij waardoor de consument minder wasmiddel nodig heeft om de was schoon te krijgen. En dit is weer gunstig voor de portemonnee en voor het milieu.

De hoeveelheid kalk en magnesium maakt het kraanwater op dit moment ‘gemiddeld hard’. Zacht water vermindert de kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. Minder wasmiddel gebruiken, maakt een groot verschil. Gemiddeld is 15% minder wasmiddel nodig voor een even schone was. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men gebruikt, blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van PWN.

Publiekscampagne in augustus

In het najaar starten de drinkwaterbedrijven in samenwerking met de waterschappen een publiekscampagne. Deze hebben tot doel om huishoudens in Noord-Holland bewust te maken van de voordelen van zacht water en van het belang van de juiste dosering van wasmiddelen.

In augustus starten PWN en HHNK een campagne in samenwerking met duurzaamheidsplatform Nudge.

Vanaf 1 juni komt overal in Noord-Holland zacht water uit de kraan. Dan heeft de consument minder wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen.

Gunstig voor de portemonnee én voor het milieu. Dat meldt PWN op haar website.

Drinkwaterbedrijven PWN en Waternet gaan het water verder ontharden. Hoogheemraadschappen hoeven hierdoor minder wasmiddelresten uit het water te halen. Een win-win situatie.

De hoeveelheid kalk en magnesium maakt het kraanwater op dit moment ‘gemiddeld hard’. Met alle nadelen vandien.

Zacht water vermindert de kalkaanslag in apparaten en verbetert de werking van zeep. Gemiddeld is 15% minder wasmiddel nodig voor een even schone was.

Loet Rosenthal (PWN): “We streven steeds naar topkwaliteit drinkwater zodat klanten kraanwater verkiezen boven flessenwater. Dit is onze grootste maatschappelijke bijdrage,”

Joost de Ruig (Water HHNK): “Als alle Noord Hollanders hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: