maandag, oktober 3, 2022
HomeGoed-om-te-wetenPOLITIE WAARSCHUWT VOOR FACTUURFRAUDE

POLITIE WAARSCHUWT VOOR FACTUURFRAUDE

Ondernemers moeten oppassen voor factuurfraude. “Factuurfraude is nog steeds booming business”, waarschuwt de politie Midden-Nederland via een brief over deze vorm van fraude.

Volgens de politie werden in het afgelopen jaar alleen al in Midden-Nederland negen ondernemers voor meer dan een miljoen euro opgelicht.

Factuurfraude is iets anders dan acquisitiefraude. Oplichters achter factuurfraude vervalsen nota’s. Ze zetten bijvoorbeeld hun eigen rekeningnummer op de factuur of maken gebruik van blanco (voorbedrukt) papier met het logo van een bedrijf.

Bij acquisitiefraude sturen fraudeurs spooknota’s in de hoop dat drukke ondernemers de nepfacturen snel ondertekenen.

CRIMINEEL VERPEST NETJES ZAKENDOEN

Een Nederlands bedrijf stuurt via de mail facturen naar klanten in Nigeria en Kameroen. Maar criminelen hacken de computer. Ze sturen de afnemers een mail waarin staat dat het aankoopbedrag naar een andere rekening moet worden overgemaakt. Zonder dat de ondernemer en kopers het weten, komt het geld terecht op drie verschillende rekeningen bij banken in Polen.

Dit wordt ook wel factuurfraude genoemd. Bij deze fraudetechniek gaan oplichters er met facturen vandoor. Ze onderscheppen facturen niet alleen via de post, maar ook via hacking of een andere vorm van cybercrime. Ze maken misbruik van de bedrijfsgegevens en veranderen alleen het rekeningnummer. Iemand die de factuur betaalt, komt er vaak pas laat achter dat er iets niet klopt.

Ook kan het zijn dat de fraudeurs een mail sturen namens de onderneming. Het misbruiken van de bedrijfsgegevens wordt ook wel identiteitsfraude genoemd.

Geknoei
Factuurfraude is voor oplichters een redelijk eenvoudige manier om aan geld te komen. Maar voor degene die de factuur ontvangt, is het niet altijd gemakkelijk om te zien of er met een nota is geknoeid.

Er zijn fraudeurs die een sticker over het echte rekeningnummer plakken of gebruikmaken van Tipp-Ex. Dan is al snel duidelijk dat het wellicht de moeite waard is om de factuur even na te bellen. Maar ook zijn er oplichters die met Photoshop in de weer gaan. Dat maakt het een stuk moeilijker om te ontdekken of het om een vervalste factuur gaat.

Waan van de dag
Oplichters hopen dat ondernemingen in de waan van de dag snel door de administratie gaan. Maar ook consumenten kunnen de dupe worden van deze vorm van oplichting. Daarom is het altijd belangrijk om iedere factuur goed te controleren.

Twijfelt u over een nota? Neem dan contact op met het bedrijf via de officiële contactgegevens op de site van de onderneming.

CRIMINELEN JAGEN OP € 22 MILJOEN MET NEPFACTUUR

Apeldoorn, 3 februari 2012 – Een criminele organisatie waarvan de sporen leiden naar Groningen en Duitsland heeft sinds september 2011 mogelijk tussen de 100.000 en 180.000 vervalste facturen naar bedrijven en zzp’ers gestuurd voor vermelding in de Gouden Gids en De Telefoongids. Met de grootschalige zwendel kan een bedrag van tussen de 14 en 22 miljoen euro zijn gemoeid.

Dit heeft het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) uit Apeldoorn vrijdag bekendgemaakt. De oplichters hebben op nagemaakt briefpapier van De Telefoongids en de Gouden Gids dat vrijwel niet van echt te onderscheiden is, nota’s gestuurd voor jaarabonnementen op naamsvermelding in de gidsen. Het gaat om bedragen van gemiddeld € 140 per factuur.

De vanuit Groningen opererende bende heeft bedrijfsnamen uit De Telefoongids/Gouden Gids en adressenbestanden van de Kamers van Koophandel voor de actie gebruikt.

Op de nota’s staan rekeningnummers bij ING en Rabobank vermeld, die niet van het bedrijf zijn die de telefoongidsen uitgeeft, maar van de fraudeurs. Volgens SAF is het de eerste keer dat criminelen het logo, beeldmerk en de adresgegevens van een bestaande onderneming gebruiken voor hun misleidende activiteiten. SAF heeft inmiddels beide banken geïnformeerd en erop aangedrongen de rekeningen te blokkeren. De aan SAF gelieerde Fraudehelpdesk heeft een waarschuwing aan bedrijfsadministraties en zzp’ers het land in gestuurd, onder meer via twitter.

De zwendel kwam aan het licht toen een aantal ondernemers die hun rekening voor een vermelding in een van de telefoongidsen al hadden betaald, aan de bel trokken bij SAF en bij het kantoor van De Telefoongids in Amsterdam.

Een deel van de lucratieve post is verstuurd vanaf een adres in de Groningse Bieslookstraat. In een bedrijfsverzamelgebouw aan die straat heeft de bende een werkruimte gehuurd van waaruit men opereert. Op het adres is het bedrijf Internetbiz-Solutions gevestigd van N.J. Schippers uit Foxhol. Van deze man loopt weer een lijntje naar een brievenbusfirma in Berlijn.

Het bedrijf dat de telefoongidsen uitgeeft heeft donderdag bij de Amsterdamse politie aangifte gedaan van oplichting, valsheid in geschrifte, bedrieglijke merkinbreuk en schending van de Auteurswet.

Politie en Justitie krijgen geen greep op de criminele netwerken die zich met factuurfraude bezighouden. SAF pleit al jaren voor de oprichting van een taskforce waarin het steunpunt samen met opsporingsdiensten en de Belastingdienst optrekt tegen de uitwassen van deze fraudevorm. Volgens berekeningen van SAF is alleen al in Nederland jaarlijks 400 miljoen euro met deze oplichtingsmethode gemoeid.
===
Voor meer informatie over dit persbericht, neem contact op met de afdeling communicatie.

[gravityform id=”2″ name=”nieuwsbrief”]

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: