woensdag, augustus 17, 2022
HomeGoed-om-te-wetenPatiënten kunnen nu voor complexe wervelkolomchirurgie in Hoorn terecht

Patiënten kunnen nu voor complexe wervelkolomchirurgie in Hoorn terecht

Patiënten met complexe aandoeningen aan de wervelkolom kunnen voortaan ook in Hoorn terecht voor academische zorg. Het Westfriesgasthuis en VU medisch centrum werken sinds kort nauw samen op het gebied van wervelkolomchirurgie.

Van scoliose tot uitzaaiingen

De samenwerking bestaat er concreet uit dat orthopedisch chirurgen Tim Jiya van VU medisch centrum (VUmc) en Eric Kraaneveld van het Westfriesgasthuis samen in Hoorn wekelijks spreekuur houden en operaties uitvoeren. Speerpunten van deze samenwerking zijn aandoeningen door slijtage/‘de oudere rug’, poliklinische zorg voor kinderen met scoliose, breuken in de wervelkolom en behandeling voor mensen met kwaadaardige uitzaaiingen in de wervelkolom. “Dit is pijnlijk voor de patiënt, bedreigt zijn vermogen om te bewegen en kan leiden tot verlammingsverschijnselen,” licht Kraaneveld toe. Jiya: “Sinds VUmc en de Esperanz-ziekenhuizen samen drie bestralingsunits in Hoorn hebben staan, komen hier meer patiënten met kwaadaardige aandoeningen. Daardoor zien we ook een toenemend aantal mensen met uitzaaiingen in de wervelkolom. De behoefte aan deze zorg is dan ook extra groot geworden.”

Patiënten blij

De beide artsen zijn erg tevreden over de samenwerking en krijgen positieve reacties van verwijzers zoals huisartsen, oncologen en neurologen. “En het allerbelangrijkste: patiënten zijn er blij mee. Kwalitatief goede zorg in de eigen omgeving en korte wachttijden: daar hebben zij rechtstreeks baat bij.”

Image courtesy of Redactie Noordkop Actueel | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: