woensdag, mei 18, 2022
HomeNieuwsPartijen vullen StemWijzer in tijdens aftrap Provinciale Statenverkiezingen

Partijen vullen StemWijzer in tijdens aftrap Provinciale Statenverkiezingen

Binnenkort zijn ook in ons Koggenland weer nieuwe verkiezingen. Deze keer voor de Provinciale Staten. Maar hoe zullen ¨we¨ nu weer gaan stemmen? De politieke partijen hebben nu de Stemwijzer voor ons ingevuld.

Op 3 rijen hebben 15 Noord-Hollandse lijsttrekkers achter een computer in de Provinciale Statenzaal in Haarlem plaatsgenomen. De partijen vulden gisteren de StemWijzer in tijdens de landelijke lancering van de StemWijzer door ProDemos.
“De stemwijzer is een startmiddel en bepaalt niet het eindpunt. Ga je daarnaast ook verdiepen in de verschillende partijen”, aldus de directeur van ProDemos Eddy Habben Jansen.

De lancering is tevens de aftrap van de provinciale verkiezingscampagne. voor de Statenverkiezingen op woensdag 20 maart.

Klik hier voor de StemWijzer speciaal voor de provincie Noord-Holland

Kiezers in Noord-Holland kunnen hun standpunten vergelijken met die van de provinciale politieke partijen. Dit doen zij door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden. Alle lijsttrekkers kruipen achter een laptop om antwoord te geven op de stelling. Een spannend moment, want het is de vraag of hun eigen partij als advies uit de StemWijzer rolt. gen. De Noordhollandse lijsttrekker van Forum voor Democratie Johan Dessing blonk van afwezigheid.

“Yes!”, schreeuwt Adnan Tekin (PvdA) wanneer hij zijn eigen partij bovenaan in de uitslag ziet. En daarin is hij niet alleen, want alle lijsttrekkers komen op hun eigen partij uit. Elsa van de Loo (NIDA) vindt het invullen niet eens het spannendste van de dag. “We komen uit de gemeenteraad en de hele PS-verkiezingen zijn nieuw voor ons.”

StickerStemWijzer

In de zaal ernaast zijn jongere en oudere kiezers druk bezig met stickers plakken op de StickerStemWijzer. Dit een offlineversie van de StemWijzer. Op een fysiek doek plakken ze rode (oneens) en groene (eens) stickers bij de stellingen. Nieuwe partij Code Oranje heeft actieve deelnemer Hans van der Steen meegenomen: “De politiek moet meer naar de inwoners luisteren. Ik kom van D66, maar ook zij luisteren niet meer naar de burger.” Joke van Ruitenbeek plakt namens de Ouderenpartij Noord-Holland op de StickerStemWijzer. “We hebben niet van tevoren afgesproken wat we gaan stickeren. We hebben natuurlijk met de fractie onze gedeelde mening, maar je persoonlijke mening kan op bepaalde onderwerpen afwijken.”

VVD-CdK wil dat Noord-Hollanders zich niet laten leiden door landelijke politiek

Woensdag 20 maart wordt er in Nederland gestemd voor de Provinciale Staten. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) vindt dat Noord-Hollanders zich niet moeten laten leiden door de landelijke politiek: “De provinciale verkiezingen zijn geen opgetuigde opiniepeilingen. Ze gaan niet over landelijke politiek, of over het zittende kabinet. Maar ook nu weer zullen, zoals altijd, landelijke thema’s aandacht krijgen en afleiden van waar het werkelijk om gaat: de Statenverkiezingen.”

Verkiezingswebsite

Op de verkiezingswebsite van de provincie Noord-Holland staan alle provinciale partijen, de kieslijsten en staat de agenda met activiteiten die worden georganiseerd in de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.

Bron : Provincie Noord-Holland

Image courtesy of Provincie NH
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: