maandag, augustus 15, 2022
HomeKerkenOudheidsstichting Obdam-Hensbroek houdt open dag op onderzoeksplek bij Obdam

Oudheidsstichting Obdam-Hensbroek houdt open dag op onderzoeksplek bij Obdam

De openluchtmis met Pastoor Paul Vlaar trok zondagmiddag honderd mensen, er zijn al een keer of vier televisie-opnamen geweest, met als hoogtepunt live-opnamen van RTV Noord-Holland deze middag.

Onder toeziend waakzoom oog van de huidige officiele St. Victorkerk van Obdam  zijn resten gevonden van een schuilkerk uit 1649.
Onder toeziend waakzoom oog van de huidige officiele St. Victorkerk van Obdam zijn resten gevonden van een schuilkerk uit 1649.

Voorzitter Jaap Kroon kreeg op de open dag een journalist van het Reformatorisch Dagblad aan de telefoon. Die wilde ook een artikel met foto over de schuilkerk opnemen. Ook wethouder Win Bijman, inwoner van Obdam, is op de onderzoeksplek geweest en vond het allemaal erg interessant.

Het gaat om een stuk land dat voor de Paasdagen nog werd gebruikt als grasland. Nu is het een opgraving van 70 bij 20 meter. Archeologie studente Amber Schipper, van Hogeschool Saxion, voert gedurende twee weken voor haar afstudeerproject een opgraving uit. Dit doet zij in samenwerking met de Stichting Obdam-Hensbroek, Archeologie West-Friesland en vier medestudenten van Hogeschool Saxion.

De stichting Oud Obdam-Hensbroek had aan de hand van historisch onderzoek en meerdere vondsten op het perceel een sterk vermoeden dat hier een schuilkerk vermoeden dat hier een schuilkerk heeft gestaan.

Historisch

Vanaf de 16e eeuw was het o.a. in Obdam verboden het katholieke geloof te belijden, dit gebeurde dan ook in het geheim. Zo ontstonden zogenaamde schuilkerken. Dit zijn gebouwen die van buiten een simpel gebouw of schuur zijn., maar van binnen als kerk worden gebruikt en vermoedelijk nog een gebouw op het perceel, maar in 1832 is deze niet meer op de kaart aangegeven.

Archeologisch

Op de opgravingslocatie aan de Lutkedijk zijn Saxion, Stichting Oud-Obdam-Hensbroek en Archeologie West-Friesland op zoek naar de bovengenoemde schuilkerk. ER zijn fundamenten, in de vorm van bakstenen (ook wel poeren genoemd), gevonden. Deze zijn nu duidelijk in de put te zien.

Zandstenen baluster uit de 17e eeuw.
Zandstenen baluster uit de 17e eeuw.

Naast de fundamenten werden meerdere voorwerpen gevonden. Hieronder een groot natuursteen ornament op de foto hoe deze werd gevonden. Hieronder een groot natuursteen ornament op de foto hoe deze werd gevonden in de slootvulling. Daarnaast werden ook veel gebruiksvoorwerpen gevonden zoals pijpaarden tabakspijpjes, een bord en zalfpotje.

Open huis op onderzoeksplek bij Obdam​ Nog tot en met morgen activiteiten...
O.a. pijpekoppen en oesterschelpen gevonden. Dat duidt op een sociaal samenzijn in 1649 bij de Schuilkerk van o.a. welgestelden.

Bron: Stichting Oud Obdam-Hensbroek

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: