zondag, oktober 2, 2022
HomeNieuwsOpen Tuin in Obdam

Open Tuin in Obdam

Zaterdag 20 juni was het dan zover, tussen 11 en 17 uur konden belangstellenden 14 + 5 tuinen in en rondom Obdam bekijken. Het bleek een groot succes.

De 5 extra tuinen waren van leden van de ATV Obdam aan de Dobber achter het Texacostaton naast de Braken.

De tuinen van de deelnemers bevond zich grotendeels aan de Dorpsstraat in Obdam. Een paar zaten daar buiten aan de Lutkedijk, Berkmeerdijk, Kloet, Bosstraat Burgemeester Dekkerstraat en aan de Obdammerweg.

Koggenland Nieuws is een kijkje gaan nemen om te kijken naar al dat groene fraais in Obdam. Meerdere verhalen kwamen daarbij.

Kloet 14

De rondgang begon bij de familie Samuels aan de Kloet 14. Hier is een `simpele` rijtjeshuistuin met in de bonus `Sale` PIPkinderkussens, wat voor de passerende kinderen natuurlijk ideaal was. Bij binnenkomst stond daar een Tsechische tekst waarin gevraagd werd alles wel graag schoon te houden, een aandenken van de familie hier aan hun vakanties in Tsechie. Verder een keurig verzorgde tuin met een verborgen gedeelte.

Sint Victorschool, Bosstraat 14

Een andere bijzondere tuin was de Bosstraat 14, beter bekend als de Sint Victorschool. De eigenaar vertelde dat in de voormalige kantoorruimte nu een winkeltje is ingericht, waar de gemeente (nog) geen winkelvergunning voor heeft afgegeven. Dat komt door de woonbestemming van het bestemmingsplan. De tegenover liggende Kerkweg word betrokken bij het winkelgebied van de Dorpsstraat.
Daarna zou het zo maar kunnen gebeuren dat in de voormalige Sint Victorschool een winkel is geopend. De oude schoolgebouwen met de lokalen zijn er al jaren immers niet meer. In de tuin was een vijver ingericht met een oude praam als stil aandenken aan het verleden van Obdam als veilinghof voor groenten en fruit. In de hoek van de tuin staat een prieeltje.

Tuindersbuurt aan de Burgemeester Dekkerstraat 3

De oude tuinderswoning van Bram en Ans Dekker liet naast een bijzonder mooie tuin ook een uitstalling zien van extra fotowerk/kaarten van met eigen gemaakte foto’s. Welke voor een klein bedrag te koop zijn. Op de jaarmarkten in de buurt staan zij daar ook mee.
In de tuin zelf is de oude tuindersschuur afgebroken. Achter in het midden staat een centraal prieeltje en achterin nog wat fruitbomen met appels en peren. Deze bomen stonden er in de tijd van de oude veilinghof ook al. Vanuit de keuken is hier een fenomenaal uitzicht op de toren van de Sint Victorkerk. De tuindersschuren van de buren staan er nog, daar gebeurt (helaas) niet zoveel meer mee Dat is jammer, legio mogelijkheden natuurlijk te bedenken als bed & breakfast-bedrijfjes voor meerdere personen.

Oude kapperszaak aan de Dorpsstraat 138

Hier zijn in de tuin een grote vijver met voliere, kippen en een varkentje te zien. Binnenshuis zijn nog de attributen te zien van de oude kapperszaak die hier geweest is.

Open atelier Nell Bakker-De Groot aan de Dorpsstraat 202

Naast de mooi aangelegde tuin is hier het atelier van Nell Bakker met zelfgemaakte potten met een speciale behandeling, waardoor de ovens meer structuur aanbrengen in de kleur ervan. De vader en moeder van de kunstenares hebben geleden aan dementie, wat ook inspiratie heeft opgeleverd. Buiten in de tuin staan al beeldjes met de diverse gelaatsuitdrukkingen die je bij dementiepatiënten kunt zien.

Bij de coördinator Piet Zwaan thuis aan de Dorpsstraat 223

In de mooie tuin van de coördinator was het ook gezellig even bijkomen voor de gasten.

Siertuin boerderij “De vier Morgen” aan de Dorpsstraat 261

Rustgevende tuin met vooral een mooi sociaal alternatief door een alternatief rustpunt voor passanten aan te bieden.
Denk hier aan fietsers en wandelaars die bijvoorbeeld op een warme zomerdag even willen bijkomen in de schaduw of anders op een regenachtige dag even willen schuilen.

Onderwijl een boek lezen kan ook nog door de minibieb die hier staat opgesteld met tweede handsboeken die hier aangeboden worden en gedeeld kunnen worden.

Ook kunnen jongeren met een verstandshandicap die zich moeilijk kunnen uiten en graag wel afgeschermd willen blijven op het achtererf in contact komen met paarden. Door hier tegen te kunnen praten, komen zij tot rust.

Siertuin aan de Lutkedijk 8

Mooie afwisselend aangelegde tuin. Hier vallen de overblijfselen op van een boom die kortgeleden is omgewaaid. Deze boomresten brengen weer een nieuwe biotoop tot stand in de tuin. Ofwel de natuur die redt zichzelf.

Berkmeerdijk 28

Deze tuin inde luwte van de Trompenbrug is aangelegd door de Obdammer tuinarchitect Dirk de Winter. Hij heeft net een boek uitgebracht onder de titel “Doorstappen”.

De tuinaanleg is voor een groot deel met subsidie van het Noord-Hollands landschap aangelegd. Ook is hier nog wat discussie over geweest met een van de buren. Gelukkig kon deze tuin wel tot stand worden gebracht.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: