donderdag, december 1, 2022
HomeNieuwsOok modale inkomens kloppen aan bij de voedselbank

Ook modale inkomens kloppen aan bij de voedselbank

Een groeiend aantal mensen klopt de laatste tijd aan bij de voedselbank. Sinds begin dit jaar zijn het er volgens de laatste schatting zelfs 15 procent meer, in totaal zo’n 6000 nieuwe huishoudens.

Dit zegt de voorzitter van de koepel Voedselbanken Nederland, Leo Wijnbelt, tegen het Nederlands Dagblad. Hij noemt de stijging aanzienlijk. De gegevens waarop Wijnbelt dit baseert, komen van lokale voedselbanken. Hij benadrukt dat de toename kan verschillen per locatie, waardoor de ene voedselbank een hogere groei van het aantal nieuwe klanten zal zien dan de andere.

Modale inkomens melden zich

Onder de mensen die zich nu aanmelden, bevinden zich niet alleen inwoners met een minimuminkomen. Door de hoge inflatie, vooral bij de prijzen van energie en dagelijkse boodschappen, kloppen nu ook mensen met een modaal inkomen aan. Een belangrijke oorzaak is volgens Wijnbelt tevens dat veel gezinnen geen of weinig spaargeld hebben. Bij onverwachte verhogingen van de vaste lasten komen deze gezinnen al snel in de problemen.

Energieprijzen boosdoener

De sterk gestegen energieprijzen bezorgen mensen met lage en modale inkomens flinke hoofdbrekens. Een woordvoerder van een voedselbank in Alphen aan den Rijn beaamt dit. ‘Als je vorig jaar een nieuw energiecontract hebt afgesloten voor drie jaar, heb je nog een gunstig tarief. Voor mensen die recent hun contract moesten oversluiten geldt dat niet. Dat zien we bij zowel nieuwe als bestaande klanten van de voedselbank terugkomen.’

Image courtesy of Voedselbank Noordkop
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: