woensdag, mei 18, 2022
HomeNieuwsOnline keuzehulp voor patiënten ontwikkelt voorspoedig

Online keuzehulp voor patiënten ontwikkelt voorspoedig

Het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis bieden vanaf nu een online keuzehulp aan voor patiënten met galstenen of liesbreuk. Daarmee worden de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen ervan op een rij gezet, zodat patiënten nog beter hun keuze kunnen afwegen.

Online keuzehulp

De afdeling chirurgie van het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis heeft inmiddels ruim zeventig patiënten uitgenodigd voor de keuzehulp. De patiënt wordt door het ziekenhuis uitgenodigd om de keuzehulp in te vullen, nog voor het eerste consult bij de chirurg.

De keuzehulp bestaat uit een online stappenplan en kan op computer en tablet ingevuld worden. De patiënt krijgt informatie over de aandoening en de behandelmogelijkheden en kan aan de hand van een aantal vragen aangeven wat belangrijk is voor hem of haar.

Zo kan een patiënt met een liesbreuk bijvoorbeeld weinig last van pijn hebben en kiezen voor afwachten in plaats van opereren.

Aan het einde volgt een samenvatting van de antwoorden. Met die informatie kan de patiënt vervolgens een keuze maken voor de behandeling die het beste past. De keuze is wel in overleg met de chirurg.

Positieve reacties

De eerste reacties zijn positief. Door de keuzehulpen zijn patiënten meer betrokken bij de beslissing over hun behandeling. Dankzij de overzichtelijke informatie en het samenvatten van de behandelopties, kan de patiënt samen met de arts een passende beslissing maken en achter de behandeling staan.

“Patiënten vinden het prettig om alle informatie al vóór het gesprek met de arts door te nemen. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de afspraak en kunnen we nog meer aandacht hebben voor de persoonlijke situatie van de patiënt en zijn of haar voorkeuren,” vertelt chirurg Vincent Jongkind.

“De consulten zijn ook een stuk gerichter, omdat mensen er al over hebben nagedacht.”

Op computer en tablet

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+, dat ook keuzehulpen voor andere aandoeningen en ziekenhuizen ontwikkelt. Vooralsnog is de keuzehulp voor twee aandoeningen ingericht: galstenen en liesbreuk. Daarna wordt bekeken of de keuzehulp voor andere aandoeningen ingericht kan worden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: