zondag, oktober 2, 2022
HomeGoed-om-te-wetenOnderzoek resten gewasbeschermingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa

Onderzoek resten gewasbeschermingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar resten van gewasbeschermingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa.

 

Hierbij is bij 12 van de 52 onderzochte monsters een overschrijding van de Maximale Residu Limiet (MRL) geconstateerd. Het ging om 8 monsters van gojibessen, 3 monsters quinoa en 1 monster chiazaad. Bij geen van de afwijkende monsters was sprake van een mogelijk gezondheidsrisico.

De NVWA controleert steekproefsgewijs of voldaan wordt aan de Maximale Residu Limiet bij regulier gekweekte groente en fruit. Hiervoor analyseert de NVWA jaarlijks 4500 monsters groente en fruit, afkomstig uit de hele wereld. Uit dit onderzoek blijkt dat 98% van het fruit en groente in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen. Gojibessen, chiazaden en quinoa werden in deze bemonstering niet standaard meegenomen. Daarom heeft de NVWA extra onderzoek naar deze populaire producten gedaan. De NVWA zal dit onderzoek in 2015 herhalen.

Wettelijke normen

Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Dit is de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). De EU bepaalt deze MRLs, en zij neemt daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Bij een overschrijding van de MRL wordt berekend of de gezondheidsnorm, de zogenoemde ARfD wordt overschreden. Deze Acute Referentie Dosis is de hoeveelheid van een stof die men binnen 24 uur kan innemen zonder noemenswaardige gezondheidseffecten. Bij het berekenen van deze ARfD wordt gerekend met zeer grote porties om de consument zo goed mogelijk te beschermen. Bij deze steekproef zijn geen overschrijdingen van de gezondheidsnorm aangetroffen.

Geen verband gezondheidsklachten na eten gojibessen

In mei 2014 kreeg de NVWA klachten van mensen die na het consumeren van gojibessen moesten overgeven en maagpijn of diarree kregen. De NVWA heeft de gojibessen daarom ook gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende micro-organismen. Deze zijn bij het onderzoek niet aangetroffen. Ook de overschrijdingen van de Maximale Residu Limiet (MRL) kunnen deze gezondheidsklachten niet verklaren. De NVWA heeft dus geen oorzaak voor de klachten van consumenten gevonden. Uit de literatuur was al wel bekend dat bij inname van grote hoeveelheden gojibessen misselijkheid en overgeven kan optreden.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met hetKlantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900–03 88.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: