vrijdag, december 2, 2022
HomeNieuwsNVWA int dwangsommen bij zwanendrifter

NVWA int dwangsommen bij zwanendrifter

Uit onderzoek is gebleken dat hij sinds afgelopen mei 7 zwanen zelf heeft geleewiekt, terwijl dat niet is toegestaan.

Leewieken is het verwijderen van een deel van het vleugelbeentje. Dit mag alleen gedaan worden door een dierenarts en bij zwanen die aantoonbaar gefokt zijn.

Nadat uit strafrechtelijk onderzoek bleek dat de zwanendrifter desondanks zelf zwanen leewiekte, heeft de NVWA op 6 mei een last onder dwangsom opgelegd. Daarin staat dat de zwanendrifter een dwangsom van 500 euro moet betalen per zwaan die hij nog zelf leewiekt of tatoeëert.

Zwanendrifter in actie. Let u vooral op de rare draai in de hals van de zwaan en het afgeknipte vleugeltje.
Zwanendrifter in actie.

*Let u vooral op de rare draai in de hals van de zwaan en het afgeknipte vleugeltje.

Een zwanendrift of zwaandrift is een vorm van pluimveehouderij waarbij zwanen worden gehouden en verhandeld. De zwanen worden hierbij vrijelijk in het landschap gehouden. Van oorsprong is het een vorstelijk, later heerlijk recht dat door de vorst meestal in leen werd gegeven aan een ambachtsheer of stad. Anno 2015 is zwanendrift nog legaal in Nederland, maar de praktijk staat onder druk van dierenrechtenorganisaties. Bron: Wikipedia.

Inbeslagname

De NVWA en de politie troffen op 16 juni 87 jonge knobbelzwanen aan bij de zwanendrifter. De zwanen zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in bewaring genomen, omdat de zwanendrifter de legaliteit van de dieren niet kon aantonen. De NVWA heeft de dieren vervolgens onderzocht en geconstateerd dat 7 van deze zwanen recentelijk door de man zelf waren geleewiekt. De NVWA int daarom dwangsommen van in totaal 3.500 euro. De last onder dwangsom blijft van kracht.

Bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 17 juli 2015

Onlangs op Schiphol in beslag genomen: 46 zwanen in te krappe kisten. Twee waren er al gestikt. Dan moet je toch wel veel van dieren houden, als je bereid bent je nieuwe huisdier dàt te laten doorstaan. Overigens ging het hier naar het schijnt niet om zwanen van één van de bij ons bekende zwanendrifters. Niet dat dat uitmaakt: weinig reden om aan te nemen dat de zwaantjes van deze heren er vrolijker bij zitten. Maar goed, eerlijk is eerlijk... Kennelijk zijn er in Nederland meer zwanenhandelaren actief, het probleem is dus nóg groter dan in eerste instantie gedacht. Reden temeer om actie te ondernemen!
Onlangs op Schiphol in beslag genomen: 46 zwanen in te krappe kisten. Twee waren er al gestikt. Dan moet je toch wel veel van dieren houden, als je bereid bent je nieuwe huisdier dàt te laten doorstaan. Overigens ging het hier naar het schijnt niet om zwanen van één van de bij ons bekende zwanendrifters. Niet dat dat uitmaakt: weinig reden om aan te nemen dat de zwaantjes van deze heren er vrolijker bij zitten. Maar goed, eerlijk is eerlijk… Kennelijk zijn er in Nederland meer zwanenhandelaren actief, het probleem is dus nóg groter dan in eerste instantie gedacht. Reden temeer om actie te ondernemen!

Weer zwanendrifter opgepakt

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie gaat een 71-jarige man uit Nieuwerbrug vervolgen voor onder andere het overtreden van de Wet dieren en de Flora- en faunawet. De verdachteis zwanendrifter in het Groene Hart en wordt er van verdacht dat hij zich bij de uitoefening van zijn werkzaamheden niet aan de wettelijke bepalingen heeft gehouden. Het onderzoek is onder meer gestart na meldingen van een 50-jarige vrouw uit Stolwijk.

Verdenking

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: