zondag, oktober 2, 2022
HomeNieuws‘Noordkoppers’ lopen de Bevrijdingsvuurestafette

‘Noordkoppers’ lopen de Bevrijdingsvuurestafette

inds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Ook dit jaar, op 5 mei om 00.00 uur, gaat dit Vuur van de Vrijheid aan. Dat gebeurt voor hotel De Wereld in Wageningen, de Stad der Bevrijding. Sporters uit heel Nederland komen daar samen om het Bevrijdingsvuur op te halen. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland en de boodschap van vrede en vrijheid. Het ontsteken van het vuur is precies op het overgangsmoment tussen het herdenken op 4 mei en het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Direct na de ceremonie start de Bevrijdingsvuurestafette. Dan zullen 1500 lopers uit heel Nederland het Bevrijdingsvuur naar hun gemeente brengen. Ook lopers uit Schagen en regio doen dat, onder de naam: ‘De Noordkoppers’.

De Bevrijdingsvuurceremonie is te volgen op NPO 1 tussen 23.10 – 00.15 uur.

Deelnemers TAS’82, TAV’80, AV NOVA Bevrijdingsvuurloop 4/5 mei 2022

De volgende personen doen mee aan de loop om het vuur naar onze regio te brengen. Willem de Mareé en Piet Jan Blommaart zijn de voorfietsers. Zij fietsen voor de lopers uit, met navigatie en verlichting. Van TAS’82: Hans Nijman, Co Wiskerke, Gerda Goossens, Masja Meijer, Cees Dubbeld en Ben Schilder. Van AV NOVA: Henry Hofman, Jos Schalkwijk, Tijs Hofman, Lonneke Kossen, Hilde Ligthart en Frans Kroes. Van TAV’80: Margreet Burger, Willem Keesom, Marloes v.d. Kooi en Luuk Borst.

Op 5 mei zullen de lopers om 13.00 uur in Schagen aankomen. Daar worden ze feestelijk onthaald door burgemeester Marjan van Kampen en enkele Veteranen. Dit gebeurt op het Bevrijdingspoppodium voor Het Geveltje, Markt 3 in Schagen.

Dit is tevens de start van het Bevrijdingsfeest in Schagen.

Image courtesy of Comite 4 en 5 mei
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: