zondag, oktober 2, 2022
HomeNieuwsNoord-Hollandse zege bij Zwientie Tikken in Luttenberg

Noord-Hollandse zege bij Zwientie Tikken in Luttenberg

LUTTENBERG – Een broer en zus uit Noord Holland hebben zondagmiddag het Open Nederlands Kampioenschap Zwiente Tikken op het Luttenbergs Feest gewonnen.

Arjo Groot uit Broek op Langedijk en Chiara Groot uit Zuid-Scharwoude volgende daarmee Harm Klein Koerkamp en Nicole Brons op, de winnaars van 2014. Duizenden belangstellenden stonden langs de kant om te zien hoe de deelnemers geblinddoekt in een grote modderpoel een varkentje proberen te tikken.

Naast de deelnemers ui Noord-Holland waren er deelnemers uit Nijmegen, Zwolle, Oldenzaal en Utrecht. Het Zwientie Tikken is het hoofdonderdeel van de zondagmiddag van het dorpsfeest in Luttenberg. Zondagavond wordt het Luttenbergs Feest afgesloten met een groots vuurwerk.

Zwientie tikken

Het spel is simpel van opzet: in een grote kuil wordt een berg modder gegooid, veel hooi, veren en andere troep. Een aantal deelnemers (geen regels verbonden aan het aantal spelers) wordt geblinddoekt en moet kruipend de kuil met zooi in. Een varken wordt in het gat losgelaten en het is aan de deelnemers om als eerste het varken te tikken al badend in de modder en veren. Wie het eerste het varken tikt mag zich winnaar noemen.

Het spel wordt vooral in het oosten van het land gespeeld en daar zijn heuse competities aan het spel verbonden. Het is altijd een spektakel om te zien en het wil nog wel eens op de provinciale televisiezenders langskomen. Dit spel wordt onder andere jaarlijks in het dorp Luttenberg gespeeld, tijdens de plaatselijke kermis.

Door sommige dierenactivisten wordt het als dierenleed gezien en het zwientje tikken is dan altijd een heikel punt bij de dierenorganisaties.

Bron: Wikipedia.

 

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: