donderdag, mei 19, 2022
HomeNieuwsNoord-Holland relatief duur met bouwvergunningen

Noord-Holland relatief duur met bouwvergunningen

Noord-Hollanders zijn, vergeleken met Zeeuwen, 36,5 procent duurder uit met vergunningen gerelateerd aan verbouwingen. De gemiddelde kosten in Noord-Holland komen uit op € 629,47. Daarmee is Noord-Holland de op één na duurste provincie qua bouwvergunningen: direct na Limburg (31,7% duurder dan Zeeland), Noord-Holland (36,5%) en Utrecht (38,2%). Aldus is gebleken uit een onderzoek wat de Afvalcontainershop hiernaar heeft gehouden.

In Zeeland zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt aan vergunningen die gerelateerd zijn aan verbouwingen. Utrecht is juist de duurste provincie: hier liggen de kosten gemiddeld 38,2 procent hoger dan in Zeeland, dat komt neer op een gemiddelde van 637,37 euro. Ook in Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg is men relatief veel kwijt voor de omgevingsvergunningen die bij een verbouwing komt kijken.

Aanzienlijke gemeentelijke verschillen

Er zijn aanzienlijke gemeentelijke verschillen in wat een bouwvergunning kost bij verbouwen van een huis. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat onder alle 380 Nederlandse gemeenten onderzoek deed naar de kosten van een vergunning voor twee gangbare soorten verbouwingen, in combinatie met een vergunning voor het plaatsen van een bouwcontainer. Noord-Holland komt als relatief dure provincie uit de bus binnen het onderzoek.

Prijs vergunning in Veenendaal 13 maal duurder dan in Valkenswaard.

Een vergunning voor een dakopbouw met verhoogde nok, met een oppervlakte van 15m2 en begrote bouwkosten van €27.500, kost in Nederland gemiddeld €789. Wie in Valkenswaard (Noord-Brabant) woont, is financieel gunstiger uit: hier kost deze verbouwing €175. In Veenendaal (Gelderland) zijn de bewoners het duurste uit: hier kost een vergunning voor precies dezelfde verbouwing € 2.281,80.

De verschillen in de prijs van vergunningen zijn eveneens groot voor het andere bestudeerde verbouwing type. Voor een uitbouw van 8m2 aan de zijkant van het huis, is men in de gemeente Ameland het goedkoopste uit met een bedrag van € 123,50. In het Zuid-Hollandse Voorschoten kost een vergunning voor dezelfde klus € 938,30.

Kosten vergunningen vallen buiten hypotheek

Omdat het maximale leenbedrag bij een hypotheek per 1 januari 2018 is verlaagd naar 100 procent van de woningwaarde, kunnen de kosten van een verbouwing niet meer (deels) in de hypotheek worden opgenomen; dus ook de vergunningen voor die verbouwing niet. Dat betekent dat gemeenten met de prijs van vergunningen invloed kunnen uitoefenen op de toegankelijkheid van de woningmarkt voor (nieuwe) woningbezitters die na de koop van plan zijn te gaan verbouwen.

Benieuwd naar de prijs van een vergunning in jouw gemeente? Op de website van Afvalcontainershop.nl kun je deze terugvinden op de interactieve landkaart: https://www.afvalcontainershop.nl/meest-verbouwvriendelijke-gemeenten

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: