nieuwe margarineColumns Nieuws 

Nieuwe margarine met een gezond imago?

Loop ik door de Jumbo supermarkt en daar wordt mijn aandacht getrokken door een soort nieuwe margarine van Becel. Wat heet, 3 nieuwe soorten! Een met kokosolie en amandelolie, een met avocado-olie en eentje met walnootolie.

Mmmm… zal de argeloze consument denken, lekker en gezond! Maar is dat wel zo? Laten we die met kokosolie eens onder de loep nemen. Kokosolie wordt beschouwd als een van de meest gezonde oliesoorten, ook al bestaat deze voornamelijk uit verzadigd vet.

Het wordt steeds duidelijker dat verzadigde vetten helemaal niet zo schadelijk zijn als men ons wil doen geloven. Dit mede door de studie van Dr. Remko Kuipers, gezondheidscoach, arts in opleiding tot cardioloog en onderzoeker. Na bijna tien jaar onderzoek promoveerde hij in 2012 in de evolutionaire geneeskunde op het onderwerp voeding.

En nu denken producenten klaarblijkelijk hiermee garen te kunnen spinnen door mensen te verleiden om z.g. gezonde margarineproducten te kopen. Een bizar gegeven dat slechts ingegeven is door een uitgekiend marketingconcept dat probeert mee te liften op de huidige trend en de nieuwste inzichten.

Nieuwe margarine met een gezond imago?

Maar pas op! Becel met kokosolie bevat meer een heel klein beetje kokosolie, n.l. slechts 5%! Op de verpakking – een plastic kuipje – staat met koeienletters: met KOKOSOLIE, samen met een afbeelding van een kokosnoot. Dit suggereert dat het barst van de kokosolie. De rest evenwel, is een mix van diverse plantaardige oliën met de nodige toevoegingen, zoals zout (alsof we daar al niet genoeg van binnenkrijgen), emulgatoren en voedingszuur (kan op zich geen kwaad), natuurlijke aroma’s (tja, je moet het een beetje opleuken om het “smakelijk” te maken) en tenslotte vitamine A en D (verplichte toevoeging – in echte boter zit dat al van nature). De samenstelling van deze Becel met Kokosolie staat zo op het plastic kuipje (slecht leesbaar – bril meenemen!):

  • Plantaardige oliën 70% (zonnebloem, lijnzaad, palm, amandel (10%),
  • KOKOS (5%), koolzaad),
  • water,
  • zout (0.4%),
  • emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren,
  • zonnebloemlecithine),
  • natuurlijke aroma’s,
  • voedingszuur (citroenzuur),
  • vitamines A en D.

Niet duurzame palmolie zorgelijk

Zorgelijk is ook het gebruik van niet duurzame palmolie; goedkoop en er worden veel vierkante e tropisch oerwoud voor geruimd om plantages aan te leggen – vooral in Indonesië).

Daarbij komt dat de gebruikte oliën ook nog eens flink zijn geraffineerd, waardoor gezonde plantaardige stoffen feitelijk helemaal uit de olie zijn verdwenen.

Jumbo de goedkoopste?

Als klap op de vuurpijl de prijs die je bij Jumbo betaalt: € 1,89 voor 225 gram! En Jumbo claimt ook nog altijd de goedkoopste te zijn.

Ter vergelijk: een pakje BIOLOGISCHE echte boter van 250 gram kost minder (€ 1,73 ook bij Jumbo) en is een stuk gezonder en vooral natuurlijker. Daar hoeven geen aroma’s en vitamines aan toegevoegd worden.

Wie wordt er beter van deze nieuwe Becel-producten?

Al met al kun je je afvragen wie er nu beter wordt van deze nieuwe Becel-producten. Gezien de prijs is dat ongetwijfeld Unilever. Qua gezondheid voor de gebruiker is het product op zijn minst discutabel. Je kunt trouwens beter pure kokosolie kopen om te bakken.

Goedkoop altijd duurkoop?

Bij de Aldi is een uitstekende biologische kokosolie (Mama Nature) te koop: 500 gram voor € 3,19 met een neutrale smaak (prijs op 23-03- 2017). Is ook als alternatief te gebruiken op brood. Even iets opwarmen om het smeerbaar te maken. Kokosolie is bij ons op kamertemperatuur van nature hard. Het smeltpunt ligt tussen de 24 en 26 graden Celcius. En daarom is het in de landen waar het vandaan komt wel vloeibaar. Vandaar dat het toch kokosolie heet.

En tenslotte het terugkerende advies om zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke producten te gebruiken. Eet smakelijk en gezond!

Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige
Image courtesy of admin | Noordkop Actueel

Gerelateerde berichten

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: