woensdag, mei 18, 2022
HomeHoornNieuwe Dijklander Ziekenhuis verbetert patiëntenvoorlichting

Nieuwe Dijklander Ziekenhuis verbetert patiëntenvoorlichting

Digitale patiëntenvoorlichting is in ontwikkeling. De afdeling Maag-, darm-, en leverziekten van het Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn (het voormalige Westfries Gasthuis) heeft vanaf dat nu voor drie veelvoorkomende onderzoeken: coloscopie, gastroscopie en het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wat is een digitale voorlichting?

In maart zal locatie Purmerend (het voormalige Waterland Ziekenhuis) dit ook gaan aanbieden. De digitale module is een online hulpmiddel waarmee patiënten voorafgaand aan hun bezoek aan het ziekenhuis informatie krijgen over de behandeling, beelden zien van de verschillende ruimtes waar de behandeling plaatsvindt, en 3D-filmpjes van de ingreep kunnen bekijken. Bovendien vult de patiënt thuis een vragenlijst in. Door de digitale voorlichting hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen, door de filmpjes is de informatie makkelijker te begrijpen en de module kan meer dan één keer bekeken worden.

Waarom een digitale voorlichting?

Maag-, darm- en leverarts Sebastiaan Balkema: “We vinden het belangrijk dat iedere patiënt goed wordt geïnformeerd. De patiënt kan de digitale voorlichting vaker bekijken, alleen of samen met naasten waardoor de informatie beter bij blijft.¨

Ook hoeft een deel van de patiënten niet meer naar het ziekenhuis te komen voor een gesprek, dit scheelt veel tijd voor zowel de patiënt als de verpleegkundige. Mocht een patiënt wel naar het ziekenhuis komen, dan kan er een gericht gesprek gevoerd worden met de belangrijkste punten die uit de vragenlijst zijn gekomen.

Hoe werkt de voorlichting?

De patiënt ontvangt een unieke link naar de digitale voorlichting via een e-mail. De patiënt kan via deze link de voorlichtingsfilmpjes bekijken en vult de intake vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden die de patiënt geeft, wordt automatisch bepaald of een patiënt nog een gesprek nodig heeft. Als er geen bijzonderheden zijn, hoeft de patiënt niet meer vooraf in het ziekenhuis langs te komen, alleen voor het onderzoek.

Bekijk via deze link een voorbeeldfilmpje.

Image courtesy of Dijklander Ziekenhuis
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: