maandag, oktober 3, 2022
HomeNieuwsNieuwe aneurysma-behandeling in het Westfriesgasthuis

Nieuwe aneurysma-behandeling in het Westfriesgasthuis

Operatie via de lies
Deze nieuwe behandelmethode, genaamd Nellix, is een kleine operatie via de liezen in plaats van een zware open-buikoperatie. De Nellix-behandeling wordt slechts in enkele ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Scheuren voorkomen
Bij de nieuwe methode worden via een kleine snee in de liezen stents ingebracht om de verwijde buikslagader uit te schakelen en daarmee het gevaar van een scheur te voorkomen. Een dergelijke scheur kan dodelijk zijn. Uniek aan deze operatietechniek is dat de gehele ruimte van de verwijde slagader wordt gevuld met een soort kunsthars in een zakje. Door deze ‘sealing’ van de gehele aneurysma-zak worden lekkages voorkomen, zodat er geen bloed meer in het aneurysma kan komen en het aneurysma niet kan scheuren.

Gewoon in Hoorn
Mijnheer Ravesteijn uit Hoorn is een van de patiënten die geopereerd zijn met de nieuwe techniek. Hij vertelt: “Eerst zou ik naar Amsterdam moeten voor de operatie, maar dankzij deze nieuwe behandeling was dat niet nodig en kon ik gewoon in Hoorn terecht. Ik vond het team heel kundig en alles is gewoon perfect verlopen. Ik kan niet anders zeggen.”

100 patiënten
Een verwijde buikslagader kan levensbedreigend zijn. In Nederland worden elk jaar ongeveer 2.000 patiënten geopereerd aan een aneurysma. In het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis zijn dat er samen ongeveer 100 per jaar.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: