maandag, oktober 3, 2022
HomeCultuurMuurschilderingen in centrum Schagen

Muurschilderingen in centrum Schagen

Er komen drie kenmerkende muurschilderingen in het centrum van stad Schagen. Drie Nederlandse kunstenaars, waarvan twee uit Noord-Holland, gaan deze maken. Er komen twee muurschilderingen op het Cultuurhuis Markt 18 en één op Noord 36.

De kunstwerken worden gemaakt in opdracht van gemeente Schagen. Dinsdag 8 maart beginnen twee kunstenaars met het maken van de muurschilderingen. Het gemeentebestuur besloot hiertoe op 24 augustus 2021. Het werkproces gebeurt gewoon op straat en is vanaf 7 maart te zien. Kunstenaars Ard Doko en Bob Timmer gaan op het Cultuurhuis aan de slag. De onthulling van deze kunstwerken is op maandagochtend 14 maart. Dan start tevens het laatste werk in uitvoering door Tymon de Laat aan Noord 36, dat op 22 maart voltooid zal zijn.

De reden van de kunstwerken is niet alleen dat zij de stad even mooier maken dan Schagen al is. Ook zit er betekenis in voor de inwoners. Wat die betekenis is en hoe de kunstwerken er uit zien, dat wordt op 14 maart onthuld.

De kunstenaars brachten hun idee eerst bij wethouder Joke Kruit. Zij zal op 14 maart de onthulling doen. De muurschilderingen worden gerealiseerd door streetart organisatie Writer’s Block. Writer’s Block organiseert, realiseert, cureert en produceert verschillende vormen van Street art en kunst in de openbare ruimte. De muurschilderingen, gemaakt door nationale en internationale kunstenaars, zijn te vinden door heel Nederland en trekken jaarlijks veel bezoekers. Writers Block is een beweging die de stad na afloop mooier achterlaat. Visueel, maar zeker ook sociaal. Een volledig overzicht van de meer dan 100 wanden die tot nu toe gerealiseerd zijn, is te vinden  op de website: https://writersblockmurals.com en op hun Instagram pagina.

Al in meerdere plaatsen

In meerdere plaatsen in het land zijn zij al er in geslaagd de bezochte steden mooier en socialer te maken.

Ze zijn onder andere ook geweest in Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden. Iedere zondag om 14 uur organiseert Writerserblockmurals in Leeuwarden City Tours, zie hiervoor als voorbeeld van hun kunnen https://www.aguidetoleeuwarden.nl/diy/vosseparkwijk-wandeling/https://www.aguidetoleeuwarden.nl/diy/vosseparkwijk-wandeling/

Zie voor het het werk van Bob Timmer deze link https://www.youtube.com/watch?v=sFiq6nmWCu8https://www.youtube.com/watch?v=sFiq6nmWCu8

Cultuurhuis Markt18 in Schagen

De ontwerpen voor het Cultuurhuis Markt18 zijn in samenspraak met het bestuur van Markt18 opgesteld. Het ontwerp voor Noord 36 is in overleg met Wooncompagnie en de huurder tot stand gekomen. Meer informatie volgt bij de onthulling op 14 maart.

Image courtesy of Writersblockmurals.
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: