donderdag, december 1, 2022
HomeNieuwslangste hinkelbaan van Nederland gemaakt in Zuiderzeemuseum

langste hinkelbaan van Nederland gemaakt in Zuiderzeemuseum

Op woensdag 8 juni is in het Zuiderzeemuseum als aftrap van de Buitenspeeldag, in samenwerking met Jantje Beton en Nickelodeon, de langste hinkelbaan van Nederland gemaakt. Meer dan 200 leerlingen van diverse basisscholen uit de regio West-Friesland hebben in het buitenmuseum een nieuw record neergezet van maar liefst 928 meter! Het oude record, gemaakt met stoepkrijt, stond op 722 meter en 75 centimeter. Femke van Drongelen, hoofd Presentatie en Educatie, van het Zuiderzeemuseum over de recordpoging:

“Het is fantastisch om zoveel kinderen bij elkaar plezier te zien op deze Buitenspeeldag. Ze hebben er gezamenlijk een prachtige en kleurrijke hinkelbaan van gemaakt. Ik ben er dan ook ontzettend trots op, dat zij samen hier in het Zuiderzeemuseum, aansluitend op ons jaarthema ‘Hé, doe je mee!, een nieuw record hebben neergezet.” 

Onderdeel van het programma was een warming-up met Dansschool Roos Scholten, die de aanwezige leerlingen van basisscholen OBS ’t Padland, De Hoeksteen, P.C.B. het Koggeschip, Idenburg, De Tweemaster en Mozaiek – Toereppel  klaar maakten voor de recordpoging. Onder het toeziend oog van De Krijtman, stoepkrijter des vaderlands, gingen de leerlingen aan de slag met de hinkelbaan en werd er een waar kunstwerk gecreëerd. Elin Dalmulder (10 jaar) van OBS t Padland over haar eigen krijttekening: “ik heb hele mooie bloemen gemaakt in de kleuren groen, paars en oranje. Ik vind het echt super tof dat ik hieraan mee mocht doen.” De Krijtman heeft aan het einde van de ochtend de hinkelbaan beoordeeld en opgemeten en is dan ook diktevreden met het eindresultaat:

“928 meter aan krijttekeningen is toch fantastisch!”

Onderzoeksresultaten ‘Buitenspelen 2022’
Tijdens het feestelijke programma zijn ook de resultaten bekendgemaakt van het meest recente onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Kantar Public, in opdracht van Jantje Beton. Hieruit blijkt dat buitenspelen nog steeds onder druk staat. Dave Ensberg-Kleijkers (directeur-bestuurder Jantje Beton): “40% van de kinderen speelt niet eens 1 uur per dag buiten. Daarnaast is het percentage van kinderen dat nooit buiten speelt gestegen naar 17%, een verdubbeling in vier jaar tijd. De Nationale Buitenspeeldag blijft dus van groot belang!” Lees hier het hele onderzoek. 

Buitenspeeldag

Buiten spelen was vroeger de normaalste zaak van de wereld, ook rondom de voormalige Zuiderzee. Touwtje springen, knikkeren of hinkelen, buiten spelen is superbelangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en Nickelodeon ieder jaar de Buitenspeeldag. Deze recordpoging vond dan ook niet voor niets plaats op de nationale Buitenspeeldag: dé dag waarop wordt gevierd wat zo belangrijk is: buiten spelen!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Stap dit jaar in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee! Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Jantje Beton

Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Zij willen bereiken dat álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!   www.jantjebeton.nl

Nickelodeon

Nickelodeon is het merk voor kinderen binnen de merkenportfolio van Paramount Global. De van oorsprong Amerikaanse zender is wereldwijd één van de grootste entertainmentmerken voor kinderen, in Nederland is Nickelodeon de nummer 1 kinderzender. Het is de plek waar kinderen op de eerste plek staan; zij staan centraal in alles dat Nickelodeon doet. Van de ontwikkeling van series, websites, apps en social media tot events en consumentenproducten. De Nickelodeon-programmering is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en bestaat onder meer uit live action, animatie en game shows. www.nickelodeon.nl

Images courtesy of merike frese and merike frese
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: