donderdag, december 1, 2022
HomeNieuwsKapvergunning aangepast naar voorbeeld Obdam?

Kapvergunning aangepast naar voorbeeld Obdam?

Voor de gemeentelijke fusie van Obdam en Westkoggenland tot de huidige gemeente Koggenland was het bomenbeleid helemaal geliberaliseerd. De inwoners van Obdam kunnen zelf bepalen of een boom waar ze op een of andere manier ¨overlast¨ van hebben gekapt gaat worden of niet. In de oude gemeente Westerkoggenland bepaalt de gemeente het kapbeleid. Nu is de nieuwe gemeente Koggenland er mee bezig om het oude Obdammer kapbeleid over te nemen.

Wat is er aan de hand?

Voor de gemeentelijke fusie stonden er in de Weerestraat in Obdam allemaal monumentale bomen. Die zijn allemaal gekapt. Bij de St. Victorkerk in Obdam stonden op de vier hoekpunten populieren, die niet waren. Bij herfstachtig weer kwam het voor dat het kerkhof werd bijgewerkt door vrijwilligers, weer of geen weer. Zo kwam het voor dat de mensen in de groenvoorziening regelmatig takken van de populieren op hun hoofd kregen. Daar is een heel gesteggel over geweest, zelfs voor de bezwarencommissie. In deze populieren hadden zelfs vleermuizen hun intrek genomen. In de Dorpsstraat waren herinrichtingswerkzaamheden bezig, met name door toedoen van het sluipverkeer vanuit Opmeer naar de Braken en uiteindelijk naar Amsterdam toe. Daarom wilde de gemeente hier parkeerhaventjes aan laten leggen. Een paar van deze parkeerplaatsen waren precies ingetekend op de plek van twee van de populieren bij de St. Victorkerk. Uiteindelijk zijn de laatste twee populieren gekapt.

Bezuinigingen

Nu is er in het kader van de bezuinigingen die de gemeente Koggenland moet gaan toepassen in verband met het tekort van 2 miljoen Euro op de gemeentelijke begroting van plan om o.a. het kapbeleid in de hele gemeente te gaan liberaliseren naar Obdammer voorbeeld.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: