vrijdag, december 2, 2022
HomeNieuwsInstemming orgaandonatie kan je doodvonnis zijn

Instemming orgaandonatie kan je doodvonnis zijn

Ook Koggenlanders die instemmen met orgaandonatie kunnen hun eigen doodvonnis tekenen. Dat bleek zowel gisteravond bij Jeroen Pauw in de latenighttalkshow als in het 8 uur journaal van een dag later. Medici gaan erg gemakkelijk om met de donorvraag.

Hersenletsel bleek toch geen dood

Tijdens een interview op 25 september 2018 vertelt Rosa Smalen aan Jeroen Pauw hoe zij herstelde na een ernstig ongeval. Ze was met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen en uiteindelijk werd de donatievraag gesteld. Deze vraag mag alleen worden gesteld als de artsen de patiënt opgeven. Klaarblijkelijk werd door de familie niet ingestemd en Rosa ging naar de Leijpark kliniek in Tilburg en daar herstelde zij. Na drie maanden kwam zij weer bij uit haar coma en herstelde.

Medicus bleek toch te hebben getwijfeld

Dr. Kim Santegoed legt uit dat zij bij Rosa toch wel twijfel had omdat zij er heel slecht aan toe had. Nu zit zij dus aan tafel bij Jeroen Pauw. Witteman, die ook aan tafel zit vanwege programma’s die hij over coma maakt vertelt dat je er toch niet aan moet denken dat Rosa als orgaandonor zou zijn ingezet.
Wat zou er met Rosa zijn gebeurt als de familie wel had ingestemd met donatie.

Hersendoodprotocol noodzakelijk bij instemming

Als er was ingestemd met orgaandonatie dan had Rosa het hersendoodprotocol moeten doorlopen. Een van de testen uit dat protocol is de apneutest. Dan wordt de beademing stilgezet om te bezien of de patiënt nog zelf gaat ademhalen.

Hoge hersendruk door stopzetten beademing

Tot 10 minuten wordt de beademing stilgezet. Doordat de circulatie stilstaat ontstaat er hoge druk in de hersenen waardoor hersenschade ontstaat (vergelijkt u dit eens met wat er met de jonge voetballer Abdelhak Nouri is gebeurd). Daarnaast bestaat er een risico dat de patiënt door de apneutest een klaplong krijgt of kan er hartritmestoornis optreden. Desgewenst mag de test vaker worden uitgevoerd.

Patient sterft tijdens of na operatie orgaandonatie

Indien de patiënt het onderzoek zonder reacties doorloopt mag hij dood worden verklaard en kan de patiënt (nu donor) door naar de operatiekamer waar hij zonder zekerheid over een volledige narcose wordt ontdaan van zijn organen. De donor sterft tijdens of na afloop van deze operatie.

Eventueel sterft patiënt door hartdood en 2 uur later orgaandonor

Indien de patiënt niet door het hersendoodprotocol komt dan komt er een ander plan op tafel, dan mag de patiënt donor worden op basis van de hartdood. De beademing wordt dan afgezet en indien de patiënt binnen 2 uur overlijdt kan hij als donor worden ingezet.

Niet alle patiënten overlijden dan. Er zijn mensen die het overleven.

De kans dat iemand dit feestje overleefd is wel heel klein.

Erwin Kompanje, adviseur van de Gezondheidsraad inzake het hersendoodprotocol heeft op 13 januari 2018 aan de verslaggever van de Volkskrant (“NIEMAND WEET EIGENLIJK ECHT WAT DE BESTE BEHANDELING IS BIJ HERSENSCHADE”) laten weten dat het vaststellen van hersenschade is als kijken in een kristallen bol.

Orgaandonatie lijkt zo nobel, maar is dat niet. De rijksoverheid zal eerst volledig eerlijk moeten zijn naar haar burgers toe. Pas dan kan positief worden nagedacht over orgaandonatie door de burgers.

Kijk hieronder naar de uitzending van Jeroen Pauw. Ik waarschuw u, het is een zeer aangrijpend interview.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: