zondag, november 27, 2022
HomeSchagenInformatieve bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen

Informatieve bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen

Donderdagochtend 7 april terwijl een groep kinderen op de markt stonden met cupcakes waarvan de opbrengst naar de mensen uit Oekraine gaat, kwamen de Oekraïners en hun gastgezinnen bijeen in de Grote Kerk op de Markt.

Burgemeester Marjan van Kampen heette iedereen welkom en een speciaal welkom aan de Oekraïners; “Wie had gedacht dat de vrijheid in Europa zo bedreigd zou worden. Dat uw vredelievende land zo ongekend agressief zou worden aangevallen. Nu bent u veilig, bij ons. Ik hoop dat u dat voelt en iets tot rust kunt komen.” Ook sprak zij een dank uit aan de gastgezinnen; “Dank aan u dat u uw hart en huis opstelt voor mensen in nood.”

Tijdens de bijeenkomst werd informatie gegeven door Vluchtelingenwerk en de gemeente over het verblijf in Schagen. Informatie over onder andere inschrijving in de burgerlijke stand, leefgeld, onderwijs en werken. Door drie vrijwillige tolken die al jaren in Schagen wonen, werd de informatie vertaald in het Oekraïens en Russisch. Veel vragen zijn er gesteld en waar mogelijk beantwoord. In sommige gevallen is het nog wachten op nadere regels van het Rijk. Aanwezigen hebben de behoefte uitgesproken om ook onderling tussen de gastgezinnen en de Oekraïners contact te hebben. De gemeente gaat dit binnenkort faciliteren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: