zondag, november 27, 2022
HomeNieuwsHittegolf in Koggenland

Hittegolf in Koggenland

Vooral ouderen en mensen met hartklachten hebben het nu zwaar. Hoe lossen de verzorgingstehuizen in Koggenland dat op? Koggenland Nieuws ging voor u op onderzoek uit.

In de Horstenburg stond juist deze week een Driedaagse wandeltocht gepland in en om het van oorsprong tuindersdorp Obdam. Vrijwilligers waren er genoeg. In het kader van het hitteprotocol van Wilgaerden in Hoorn waren Dag 2 en Dag 3 verschoven naar september.
De eerste dag ging alvast wel van start. Het risico is voor zo’n evenement met temperaturen vanaf 30 graden namelijk te groot en dan raken de al zo drukbezette zorgmedewerkers helemaal oververhit.

De specialisten in ouderenzorg Wilgaerden te Hoorn faciliteren de verzorgingstehuizen in Koggenland en hebben voor hun een hitteprotocol opgesteld. Zij hopen daarmee bij een hittegolf een aanvaardbare leef- en werksituatie voor cliënten en medewerkers te realiseren en willen daarvoor voorkomen dat cliënten en medewerkers onwel worden door de hitte.

Deze procedure is van toepassing wanneer er twee warme dagen met buitentemperaturen vanaf 25 graden Celsius zijn geweest waarbij de weersvoorspellingen aangeven dat deze temperatuur aanhoudt. Daar heeft onze regio nu mee te maken.

Eigenlijk telt dit hitteprotocol natuurlijk voor iedereen. Het houdt eigenlijk het advies in dat je je zo rustig mogelijk moet houden.

Medewerkers

Als werkgever zijn de verzorgingstehuizen ook verplicht de arbeidsomstandigheden voor het eigen personeel zo goed mogelijk te houden. Daarvoor worden medewerkers geacht tijdens deze dagen het werktempo zoveel mogelijk aan te passen en aandacht besteden aan voldoende drinken bijv. ( water, drinkbouillon).

Tevens dienen medewerkers zorg te dragen voor:

 • Tuinmeubilair en parasols tijdig buiten staan.
 • Centrale airco (mits aanwezig) niet lager staat dan 3 graden Celsius t.o.v. de overige vertrekken.

Medewerkers zorg dienen de volgende maatregelen in acht te nemen:

 • Zonneschermen op tijd sluiten.

 • ’s Nachts te ventileren door ramen te openen (zover dit wat betreft veiligheid mogelijk is)

 • Overdag ramen op de schaduw zijde openen, en zonzijde sluiten.

 • Cliënten voldoende drinken aan te bieden, er op toe te zien dat cliënten voldoende drinken.

 • Adviseer cliënten geen inspannende activiteiten te doen en tussen 11.00 uur tot 17.00 uur binnen te

blijven.

 • Adviseer cliënten beschermende zonnecrème te gebruiken en het hoofd te bedekken.

 • Adviseer luchtige kleding te dragen.

 • Adviseer het gebruik van mobiele ventilatoren.

 • Tracht bij aanhoudende warmte een koele ruimte te creëren met behulp van ventilatoren.

Eventueel worden vrijwilligers benaderd ter ondersteuning van het verzorgend personeel om extra drinken bij cliënten aan te bieden.

Bij verminderde alertheid , afnemende conditie of toenemende functiebeperktheid van een cliënt wordt de arts geraadpleegd.

Keukenpersoneel

Medewerkers keuken regelen beschikbaarheid van extra drinken en/of ijs en bespreken met de zorg de mogelijkheid de extra verstrekkingen rond te delen voor cliënten en medewerkers.

Wilgaerden adviseert om met deze hittegolf er naast het gezamenlijk zuchten, puffen en blazen, er met deze unieke gelegenheid en er qua sfeer in positieve zin iets bijzonders en gezelligs van te maken voor zowel medewerkers als de medewerkers!

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: