donderdag, december 1, 2022
HomeNieuwsHittegolf houdt Zorginstellingen Westfriesland in greep

Hittegolf houdt Zorginstellingen Westfriesland in greep

Vooral de bewoners en zorgvragers van zorginstellingen in Koggenland krijgen gelukkig extra zorg met de hittegolf die onze regio teistert. Deze locaties zijn van de Omring en Wilgaerden. Koggenland Nieuws is eens gaan informeren bij deze organisaties, maar ook bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ). De NWZ is weliswaar niet in onze gemeente gevestigd, maar Koggenlanders vallen regionaal wel onder de zorg van zowel de NWZ in Alkmaar als het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Noordwest Ziekenhuisgroep

De ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en Alkmaar vangen de warmte op met de volgende acties:

  • ventilatoren | airco om te koelen
  • patiënten (en ook medewerkers) ontvangen extra verkoelende consumpties als waterijs, meloen en Ice Tea
  • houden ramen, deuren, gordijnen blijven zoveel mogelijk gesloten en de zonweringen gaan naar beneden

Omring

De Omringlocaties in Koggenland zijn : De Berkenhof in Berkhout voor mensen met een lichte zorgvraag en mensen die zelfstandig willen wonen, de Oever in Spierdijk met drie woongroepen voor mensen met dementie, Snijdersveld in Obdam heeft ier woongroepen voor mensen met dementie.

Het is zeker warm en ze houden bij Omring natuurlijk daar ook goed rekening mee.. Door in de woonzorglocaties extra drinkrondes te lopen, voetenbadjes te regelen en door IJS uit te delen.

Daarnaast wijzen ze mensen natuurlijk steeds op het belang van het innemen van genoeg vocht. Zowel bij de mensen die thuiszorg krijgen als bij de mensen die in onze woonzorglocaties wonen. En ook aan de medewerkers die zich iedere dag weer hard inzetten, wordt natuurlijk gedacht!

Wilgaerden

Wilgaerden is in Koggenland vertegenwoordigt door de Stichting Ouderenzorg in Obdam en in Avenhorn. Met de droogte val het allemaal wel mee in die zin dat er geen tekort aan water is.

Wat natuurlijk voor veel ouderen vervelender is, is de warmte. Veel ouderen kunnen daar slecht tegen en het personeel volgt onze procedure Hittebestrijding. Die houdt in dat:

  • Het gebouw, voor zover mogelijk, zo koel mogelijk gehouden wordt door het tijdig neerlaten van de zonneschermen, goede ventilatie ’s nachts door waar mogelijk de ramen te openen.
  • Het belangrijkste is natuurlijk dat de cliënten voldoende water, bouillon en fruitsappen krijgen aangeboden door het personeel om uitdroging te voorkomen. Het risico van uitdroging is bij ouderen hoger door afname van de lichaamsfuncties.
  • Wilgaerden adviseert cliënten ook geen inspannende activiteiten te ondernemen, luchtige kleding te dragen, ventilatoren te gebruiken. Ook de activiteitenbegeleiders passen hun activiteiten aan met voetenbaden, een ijscowagen, het maken voor sorbets enzovoort.
  • Het personeel zorgt ervoor dat de cliënten in de huizen met een tuin een lekkere plaats in de schaduw krijgt.
Image courtesy of nicole_hyperventilatiecoach
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: