zondag, november 27, 2022
HomeNieuwsHerfstwinter op komst

Herfstwinter op komst

Beslist geen schaatswinter meer. Het wordt wisselvallig met vrij stevige wind. Herfstwinter. De meteorologische winter komt beslist niet in de top-10 van zachtste winters terecht.

 

Na veelal droge februaridagen met koude nachten en veel zonneschijn, maar ook nevel en mist, is het vanaf morgen, vrijdag, behoorlijk wisselvallig. De invloed van hogedrukgebieden is op de meeste dagen voorbij, een westelijke stroming van boven de oceaan gaat ons weer bepalen. Dit betekent geregeld regen en daarbij staat een vrij stevige wind uit zuidwestelijke richtingen. Een geheel droog etmaal zit er niet in.

Met deze vooruitzichten kunnen de schaatsen de rest van deze winter wel in het vet blijven. Er komt geen (dik) natuurijs meer. Vanaf morgen, vrijdag, tot en met de laatste dag van de weerkundige winter van 2014-2015, zaterdag 28 februari, staat ons land onder invloed van een stevige westelijke stroming. En hier hoort natuurlijk geen vrieskou bij. Wel heeft het weer de komende tijd af en toe gure trekjes, maar dat is normaal. Sneeuw is daarbij niet te verwachten, wel af en toe hagel. Al bij al kunnen we het weerwoord ‘herfstwinter’ gaan gebruiken, al wordt vooralsnog geen stormweer verwacht.

Geen top-10 notering van winter 2014-2015

Tot en met 18 februari was de gemiddelde wintertemperatuur op het landelijk hoofdweerstation De Bilt 4,1 graden, terwijl de norm voor de gehele meteorologische winter 3,4 graden is. De meteorologische winter van 2014-2015 duurt nog 9 dagen. Op 1 maart a.s. beginnen wij aan de lente. Het ziet er naar uit dat in deze laatste februaridagen kou en (een pak) sneeuw uitblijven. Daarmee zal de gemiddelde wintertemperatuur aan het einde van de rit waarschijnlijk op 4,2 graden uitkomen. Met deze waarde blijft deze winter ruim buiten de top-10 van zachtste winters vanaf 1901. Op de tiende plek in deze lijst vinden we 1988 met 5,0 graden.

Winter 2013-2014
De winter van 2013-2014 was een stuk zachter dan die van nu. De winter van 2013-2014 had in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal. Samen met de winter van 1990 betekende dit een gedeelde tweede plaats in de lijst van zachtste winters vanaf 1901. In het grootste deel van het land ontbrak het compleet aan sneeuw en vorst. De recordzachtste winter is en blijft die van 2007 met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden.

Eén ijsdag in De Bilt
Terug naar de winter van nu. Met in De Bilt slechts één ijsdag (gehele etmaal onder nul) op 23 januari en tot nu toe totaal 34 vorstdagen (dagen met minimumtemperatuur onder nul) kunnen we de winter gezien door de ogen van liefhebbers van vrieskou aanmerken als een ‘slapjanus’. De norm voor het aantal ijsdagen in De Bilt staat op 7 en de norm voor het aantal vorstdagen is 38 dagen. Dat laatste valt op zich dus wel mee; 4 vorstdagen minder dan normaal en misschien komt er nog 1 bij…..

Weekend met 2 gezichten, nacht naar zondag graadje vorst
Vrijdag trekt een koufront van west naar oost. Dit levert perioden met regen op. Verder is het grijs, staat er een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind en wordt het rond 7 graden. Het weekend heeft twee gezichten. Zaterdag is het bewolkt en valt regen, in de loop van de dag klaart het op, al valt lokaal nog wel een bui. En vanwege vrieskou in de bovenlucht kan dat een hagelbui zijn. Afhankelijk van de precieze koers van een lagedrukgebied gaat het stevig waaien, uit west tot noordwest. De temperaturen komen zaterdagmiddag op 5 of 6 graden uit. Een tikkeltje waterkoud door de combi van wind en regen. Zondag overdag is het droog, op wellicht 1 bui na, en zijn er zonnige perioden. Dan zitten we even tussen de oceaanstoringen in met tijdelijk hoge luchtdrukinvloed. In de nacht naar zondag daalt de temperatuur tijdelijk tot rond het vriespunt met regionaal een graadje vorst. Wie weet ook in De Bilt, zodat de 35ste vorstnacht mogelijk is….Het is nog het enige winterse minispeldeprikje van de komende dagen. Vervolgens stijgt de temperatuur zondagmiddag naar 6 tot 8 graden. Op maandag kan het lokaal 10 graden worden. Dit lijkt een dag te worden met zowel zonneschijn als buien. Ook de dagen daarna zien we op de weerkaarten een ‘dynamische’ westelijke luchtstroming terug, zodat het weerwoord herfstwinter op zijn plaats is. Een storm wordt niet verwacht overigens.

Twee Elfstedentochten eind februari
Dat het eind februari nog wel degelijk kan (kon?) winteren, bewijst bijvoorbeeld 1986. Toen werd op de 26ste de Elfstedentocht verreden, dat was de enige keer zo ver in het winterseizoen. Onder het pseudoniem W.A. van Buren nam, toen prins, Willem Alexander deel aan de “Tocht der Tochten”. Het ijs was hard met veel scheuren en het vroor matig, bij een matige noordooster. De Elfstedentocht van het jaar ervoor, 1985, werd op 21 februari verreden. Toen dooide het, maar het ijs was nog goed. Er brak een landelijke gekte uit. De NOS zendt deze Elfstedentocht a.s. zaterdag op de website NOS.nl uit, aangezien het dan precies 30 jaar geleden is dat de tocht werd verreden.

Bron: MeteoGroup.

 

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: