zondag, november 27, 2022
HomeNieuwsHennepknipperij aangetroffen in Heerhugowaard : 23 verdachten aangehouden

Hennepknipperij aangetroffen in Heerhugowaard : 23 verdachten aangehouden

Heerhugowaard – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag 23 verdachten aangehouden na het aantreffen van een hennepknipperij aan de Van Veenweg.

In een schuur aan de Van Veenweg werd door de politie een compleet ingerichte hennepknipperij aangetroffen. Tijdens de komst van de politie waren meerdere mensen bezig met het knippen van hennep. Een aantal van deze mensen probeerde tevergeefs te vluchten: zij konden allen in de kraag worden gevat.
In een tweetal schuren aan de Van Veenweg werden o.a. henneptoppen, -planten, -takken en hennepbladeren aangetroffen, alsmede de gereedschappen en andere toebehoren voor het knippen van hennep. Ook in twee auto’s werden zakken met hennep aangetroffen. Er zijn ongeveer 25 kilo henneptoppen, 25 kilo hennepplanten en toebehoren in beslag genomen en de 23 verdachten werden allen ingesloten voor nader onderzoek.
De verdachten zijn in de leeftijd van 20 tot en met 63 jaar en afkomstig uit Heerhugowaard, Hoorn en Alkmaar.
De recherche zet het onderzoek voort.

Wat zijn de regels?

Volgens de Opiumwet is het verboden om hennep, maar uiteraard ook vele andere stoffen binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, of om ze te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren. Ook mag u hennep en niet bij u hebben of vervaardigen. In de praktijk is vooral het aantal planten van belang, waarmee wordt vastgesteld of er sprake is van ‘bedrijfsmatig handelen’.

Opsporing en vervolging

De strafrechtelijke opsporing en vervolging in het kader van de handhaving van de Opiumwet is een verantwoordelijkheid van justitie en politie. In veel gevallen is het dan ook de politie die bij het vermoeden van een hennepkwekerij in een woning in actie komt, de kwekerij ontmantelt en het strafrechtelijk proces in gang zet.

Wat doet de politie eraan?

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Afpakken

In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is volgt er een ontnemingsonderzoek dat er uiteindelijk toe moet leiden dat de dader dat geld of die dure auto kwijt raakt.

Help de politie!

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:|
– Aanwezigheid van hennepgeur.
– Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
– Constant zoemend of ronkend geluid.
– Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: