zondag, oktober 2, 2022
HomeZakelijkHelft Nederlandse ondernemers maakt geen winst

Helft Nederlandse ondernemers maakt geen winst

Van alle ondernemingen in Nederland maakt vrijwel de helft verlies of in ieder geval geen winst. Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland maakt meer dan 200.000 euro winst. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Wiebes naar de Kamer heeft gestuurd.

 

Hij stelde de cijfers samen na vragen van de Tweede Kamer-fractie van de PvdA. Tussen 2009 en 2012 maakte bijna de helft (49 procent) van alle bedrijven in Nederland verlies of een hele kleine winst. En ondernemers die minder dan 2 ton winst maken betalen effectief minder dan 20 procent winstbelasting. Uit de cijfers van Wiebes blijkt dat dit voor negen van de tien ondernemingen opgaat.

ZIE OOK: Dijsselbloem stimuleert groei crowdfunding

Bij het grootste deel van de ondernemers die überhaupt winst maakten, 88 procent, was die winst minder dan 2 ton. En van de overige twaalf procent, valt nog eens 2 procentpunt af; die groep ondernemers maakt wel aanzienlijke winst, maar trekt er eerder gemaakte verliezen van af. Zo komen ze alsnog onder de 2 ton-grens.

Opvallend is dat de Nederlandse ondernemers gedurende de afgelopen jaren relatief steeds minder winstbelasting zijn gaan betalen. Uit de bief van Wiebes blijkt dat de winstbelasting (VpB) in het jaar 2000 nog goed was voor 12,9 procent van de staatsinkomsten; in 2011 was dat gedaald tot 7,3. Recentere totaalcijfers zijn niet te geven, omdat het altijd een aantal jaren duurt voordat de winstbelasting over een belastingjaar geheel is afgewikkeld.

Economische crisis

Dat de opbrengst van de winstbelasting is gedaald heeft volgens Wiebes meerdere oorzaken. Het tarief is sinds 2000 verlaagd, waardoor de opbrengst minder werd. Daarnaast zijn de winsten van bedrijven gedaald door het uitspatten van de internetbubbel en de economische crisis.

Verder valt op dat MKB-ers relatief meer zijn gaan betalen en de grote ondernemingen juist minder. Tussen 2000 en 2011 steeg het percentage winstbelasting opgebracht door MKB-ers van 38 naar 43 procent en daalde het aandeel van grote ondernemers dus navenant.

Dat bedrijven minder winst maken wil overigens niet zeggen dat ondernemers geen inkomen hebben zegt huiseconoom Mathijs Bouman: “De slager en de groenteboer betalen zichzelf een salaris uit hun onderneming.”

RTL Z

[gravityform id=”2″ name=”nieuwsbrief”]

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: