woensdag, mei 18, 2022
HomeFollow the MoneyGeheime samenwerking artsen en industrie

Geheime samenwerking artsen en industrie

Hoe we 50 consultancy-contracten boven water kregen (en honderden andere contracten verborgen bleven). Hoe kwam Follow the Money aan de contracten? De Redactie van Koggenland Nieuws gaat in het vervolg vaker artikelen van Follow The Money doorgeven en waar nodig lokaal uitdiepen.

Eergisteren onthulde Follow the Money over de verborgen deals die topartsen uit academische ziekenhuizen sluiten met producenten van medische hulpmiddelen. Via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) ontvingen we consultancy-contracten die laten zien dat er innige banden zijn tussen medische wetenschap en industrie.

Samenwerking tussen artsen en industrie: niet in het belang van de patiënten

  • In alle contracten staan uitvindingen, ontdekkingen, onderzoeken, presentaties, rapporten of andere documenten geheim, en het exclusieve eigendom van de producent.
  • ‘Dit is niet in het belang van de patiënten,’ zei Tineke Wolfswinkel, advocaat bij Van Dolder, De Geest & Hoekstra Advocaten in Heerhugowaard.
  • ‘Het uitgangspunt van de wetenschap is het delen van kennis. De contracten houden dit proces in feite tegen.’

Wetenschappers wijzen op de totale zinloosheid van de ‘war on drugs’ en op de zwakte van het politieapparaat

Het was een zoektocht van ruim drie jaar in een gesloten wereld waarin artsen liever zwegen en academische ziekenhuizen de contracten onder de tafel probeerden te houden. ‘De ziekenhuizen ontduiken het Transparantieregister Zorg, en dit is geheel in strijd met de code’ zegt advocaat John Beer.

FTM voerde rechtszaken tegen twee UMC’s om de gevraagde contracten geopenbaard te krijgen.
Vandaag lees je hoe dit onderzoek tot stand kwam en hoe we vijftig geheime contracten boven water wisten te krijgen, maar ook hoe honderden contracten onder de radar bleven.

Lees hier wat we verder ontdekten in de contracten

Ilona Dahl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: