vrijdag, december 2, 2022
HomeFraudehelpdeskFRAUDEUR PROBEERT KPMG TE BESTELEN

FRAUDEUR PROBEERT KPMG TE BESTELEN

KPMG heeft te maken met fraudeurs die hun huiswerk goed hebben gedaan. De financiële administratie krijgt een mail om een groot geldbedrag over te maken naar een buitenlandse bankrekening.

Het bericht wordt zogenaamd verzonden en ondertekend door eigen CEO (chief executive officer).

Mail CEO
De nepmail wordt zogenaamd intern verstuurd en bevat een betalingsverzoek van honderdduizenden euro’s. Het gaat hier om een gerichte actie, want de fraudeur weet precies wat de namen zijn van de hoge bazen en de medewerkers.

KPMG trok direct bij de Fraudehelpdesk aan de bel toen de organisatie hoorde dat zijn naam bij andere bedrijven ook werd genoemd. In de mail van de CEO van een van deze bedrijven aan de eigen financiële administratie staat namelijk dat de medewerker contact kan opnemen met zijn advocaat van firma KPMG. De naam die in de mail staat is echt een van de topmensen bij KPMG.

Telefonisch contact
Als iemand reageert op de mail van de bestuursvoorzitter krijgen ze de bankgegevens waarnaar het bedrag overgemaakt moet worden zogenaamd van KPMG. Wanneer dit niet direct gebeurt, wordt de medewerker gebeld door iemand die zich voordoet als de advocaat van KPMG om de druk verder op te voeren. Deze persoon spreekt perfect Nederlands en geeft zeker niet de indruk onbetrouwbaar te zijn.

Waarschuwing
De Fraudehelpdesk en KPMG willen bedrijven waarschuwen voor deze mails. Bekijk goed of het e-mailadres overeenkomt met het adres van de eigen CEO. Neem daarnaast zelf contact op met KPMG en controleer de opdracht.

Social engineering
Details over de werkwijze van de fraudeurs brengen aan het licht dat ze beschikken over veel kennis. Verder maken ze gebruik van het zogenoemde ‘social engineering’. Daarmee laten ze hun opdrachten naar de doelgroep erg geloofwaardig overkomen.

Image courtesy of Redactie Noordkop Actueel | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: