vrijdag, december 2, 2022
HomeGemeenteFinale Westfriese Waterweken in Koggenland lauw ontvangen

Finale Westfriese Waterweken in Koggenland lauw ontvangen

Koggenland – Sinds jaren worden de Westfriese Waterweken al georganiseerd. De hele zomer hebben de 7 deelnemende Westfriese gemeenten al een bijdrage geleverd, behalve de gemeente Koggenland.

Bij het sluiten van de de Waterweken moest dat zonodig nog. Dat was 29 augustus bij de Ursemmerplas tussen de Goorn en Ursem in. Zes weken daarvoor waren de muziekbands gevraagd en 3 weken vooraf de kermisexploitanten, aldus informanten. In juli was de eerste aankondiging via het Koggen Nieuws huis aan huis verspreid en afgelopen donderdag nogmaals in een persbericht naar de pers.

Kermisexploitanten teleurgesteld

Gelukkig lag het niet aan het weer, dat was in de trend van de laatste weken zelfs mooi zomerweer te noemen. De locatie was ook heel goed gekozen. De muziekbands waren ook super. De kermisexploitanten hadden te weinig te doen. Navraag door Koggenland Nieuws bij de deelnemende ondernemers leverde veel gemopper op. “Als het volgend jaar weer zo gaat, kom ik niet”, aldus een van de exploitanten. “In januari maak ik altijd mijn planning voor het hele jaar klaar, de organisatie was nu veel te laat met het rondbrengen van het evenement. Ik kom voortaan alleen nog wanneer er van te voren een duidelijk signaal gegeven is dat de organisatie verbeterd is.”

Duathlon door zwemalgen geteisterd

Overdag waren er namelijk veel te weinig bezoekers naar het festival gekomen. De vooraf aangekondigde Duathlon trok 40 deelnemers en kregen tot hun teleurstelling te horen dat het zwemonderdeel niet door zou gaan door de algvorming in het zwemwater. Dat was dinsdag al bekend geworden bij de test van het water. Zij moesten het daarna doen met de marathon en de fietswedstrijd.

Liever Live voor bijna lege zaal.
Liever Live voor bijna lege zaal.

Liever Live-band super

De muziekbands en in het bijzonder de Liever Live-band waren super. Overdag trad de Hoornse band “Liever Live” op voor een handvol publiek. De bandleden komen uit Zwaag, Westwoud en Hoorn. De band Liever Live was tot 17 uur ingepland, daarna namen andere festivalartiesten het van hun over.

‘s Avonds was het dinergedeelte uitbesteed aan de restaurants in de omgeving. Beter was geweest om de restaurants te vragen bij de Ursemmerplas een dinergedeelte te verzorgen. Daar was nu niet voor gekozen. Was dat wel het geval geweest, was een Smaakmarkt ontstaan, wat in bijvoorbeeld Wijk aan Zee elk jaar goed aanslaat.

Wethouder Carolien van de Pol verrichte de officiële handeling bij finale Westfriese Waterweken.
Wethouder Carolien van de Pol verrichte de officiële handeling.

Om 17 uur vond er een officieel gedeelte plaats in de VIP-tent. Daar werd traditiegetrouw de speciale jerrican door de gemeente Koggenland symbolisch bijgevuld met een fles water. Het water refereert hier aan dat wat de 7 deelnemende gemeenten samenbindt. Alle deelnemende Westfriese gemeenten hadden dit afgesproken. Bij de evaluatie zal besproken worden wat hiermee gaat gebeuren.

Vervolg deelname Koggenland ter discussie

Koggenland Nieuws sprak daar met meerdere raadsleden van Koggenland. Wat hun betreft is het weliswaar voor herhaling vatbaar, maar dan moet het merendeel van het werk aan de markt overgelaten worden. De gemeente kan hooguit nog een coördinerende functie daarin vervullen. Door een deel van hen werd de kostenlast in twijfel getrokken: volgens dat deel zou het de gemeente Koggenland € 25.000 gekost hebben.

Wethouder Carolien van de Pol verrichte de officiële handeling bij finale Westfriese Waterweken.
Afsluitend vuurwerk Westfriese Waterweken in Koggenland.

De grote toestroom van het publiek kwam pas zaterdagavond op gang. Zij kwamen op het aangekondigde vuurwerk van 10 uur af. In de avonduren was de grote tent mudjevol met feestvierende bezoekers. Het merendeel kwam uit het dichtbij gelegen de Goorn en Avenhorn. Ursem was ook vertegenwoordigd. Het feest was in de nachtelijke uren door hun afgesloten.

De komende dagen plaatst Koggenland Nieuws alle gemaakte foto’s in speciale fotoseries. Nieuwsgierig of uw foto daar ook tussen staat? Blijf ons volgen.

 

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: