zondag, oktober 2, 2022
HomeNieuwsCode Rood Update Storm

Code Rood Update Storm

Het KNMI schaalt op van Groen, naarGeel, Oranje en uiteindelijk Rood!  Op zich is dat vrij zeldzaam voor een zomer. Nog een paar kleuren erbij en we hebben een regenboog samengesteld!

Vanaf het einde van de ochtend kunnen er in het zuidwestelijk kustgebied zeer zware windstoten voorkomen van 100-110 km/uur, vanaf het begin van de middag ook langs de Noord-Hollandse kust. In Noord-Brabant en Utrecht worden vanmiddag windstoten tot 100 km/uur verwacht.

Code Rood Geldig: zaterdag 25 juli 2015 vanaf ca 12 uur gedurende ca 4 uur

Ook elders in het land kunnen vanmiddag zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer mogelijk tot 100 km/uur. Het krachtige windveld verplaatst zich van zuidwest naar noordoost over het land en verlaat pas in de avond het oostelijk Waddengebied.

Verder komen er in de ochtend en in de eerste helft van de middag vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor, lokaal komt daarbij ook hagel voor.

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen.

Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. In het zomerhalfjaar geldt dit ook voor watersporters.

Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 100 kilometer per uur is. Beide criteria gelden voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.

Het KNMI geeft een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd.

Windkracht 9
Aan het einde van de ochtend gebeurt dit eerst langs de zuidwestkust, gedurende de middag verplaatst het sterkste windveld zich via de westkust over de rest van het land. In de avond neemt de wind van het zuidwesten uit weer af. In het oostelijk Waddengebied duurt het tot middernacht voordat de zware windstoten weer verdwenen zijn. Kustdistricten: IJsselmeer: noordwest 9

Annuleren
De KLM schrapt zaterdag bijna dertig vluchten. Dit gebeurt uit voorzorg wegens het verwachte onstuimige weer. Dit heeft een zegsman van de luchtvaartmaatschappij vrijdagavond laten weten.

De ANWB en de VID waarschuwen automobilisten niet met een caravan of een gesloten aanhanger op de weg te gaan. Verder zijn er in het land allerlei evenementen. Een aantal organisatoren hebben uit voorzorg hun evenement afgelast. Men doet er goed contact op te nemen met de organisatie om na te gaan of het door u te bezoeken evenement doorgaat of niet.

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: