maandag, augustus 15, 2022
HomeNieuwsBrandweer Berkhout druk met schade zomerstorm

Brandweer Berkhout druk met schade zomerstorm

Ook in de gemeente Koggenland is de brandweer druk met het opruimen van de schade.

De schade is ontstaan door de Zomerstorm van het afgelopen weekeinde. Heel veel afgebroken takken en ontwortelde bomen.

Eerste prognose is 13 miljoen euro

Volgens de eerste prognose van verzekeraars is landelijk voor 13 miljoen euro schade aangericht. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat het bedrag nog verder oploopt, omdat nog niet alle schadeclaims binnen zijn.

Over de prognose voor de Noordkop en daarin Koggenland is door schadeexperts nog moeilijk een inschatting te maken.

Schade aan huizen, bedrijven en inboedels vormt de grootste kostenpost, aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Ook de schade aan auto’s, vaak als gevolg van omgewaaide bomen en rondvliegende takken, is meegenomen in deze eerste prognose.

Dat geldt ook voor claims van vakantiegangers die hun tent of caravan verloren in de storm. De reisverzekeraars kregen afgelopen weekend 30 procent meer telefoontjes te verwerken dan gewoonlijk.

Evenementen

De verzekeraars weten nog niet wat de kosten zijn die de organisatoren van evenementen en festivals gaan opvoeren omdat de festiviteiten niet door konden gaan. Niet alle festivals en evenementen zijn overigens verzekerd tegen afgelasting als gevolg van de weersomstandigheden, zegt Buis.

Ook verwachten de verzekeraars nog uitgestelde claims van mensen die met vakantie zijn en pas bij terugkeer vaststellen dat hun huis schade heeft opgelopen. Bovendien kan er nieuwe schade ontstaan omdat ook vandaag nog her en der bomen omvallen, die door de storm instabiel zijn geworden.

Buis noemt de omvang van de schade door de zomerstorm “niet enorm”. Ter vergelijking: de lentestorm die eind maart huishield in Nederland, richtte voor ongeveer 10 miljoen euro schade aan.

 

Image courtesy of admin | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: