woensdag, mei 18, 2022
Home Blog

Benieuwd of Isabel en Sam de felbegeerde prijzen in de wacht slepen? De prijsuitreiking is maandag 16 mei vanaf 18.30 uur live te volgen via youtube.com/ditismbo.

0

Benieuwd of Isabel en Sam de felbegeerde prijzen in de wacht slepen? De prijsuitreiking is maandag 16 mei vanaf 18.30 uur live te volgen via youtube.com/ditismbo.

Ook modale inkomens kloppen aan bij de voedselbank

0

Een groeiend aantal mensen klopt de laatste tijd aan bij de voedselbank. Sinds begin dit jaar zijn het er volgens de laatste schatting zelfs 15 procent meer, in totaal zo’n 6000 nieuwe huishoudens.

Dit zegt de voorzitter van de koepel Voedselbanken Nederland, Leo Wijnbelt, tegen het Nederlands Dagblad. Hij noemt de stijging aanzienlijk. De gegevens waarop Wijnbelt dit baseert, komen van lokale voedselbanken. Hij benadrukt dat de toename kan verschillen per locatie, waardoor de ene voedselbank een hogere groei van het aantal nieuwe klanten zal zien dan de andere.

Modale inkomens melden zich

Onder de mensen die zich nu aanmelden, bevinden zich niet alleen inwoners met een minimuminkomen. Door de hoge inflatie, vooral bij de prijzen van energie en dagelijkse boodschappen, kloppen nu ook mensen met een modaal inkomen aan. Een belangrijke oorzaak is volgens Wijnbelt tevens dat veel gezinnen geen of weinig spaargeld hebben. Bij onverwachte verhogingen van de vaste lasten komen deze gezinnen al snel in de problemen.

Energieprijzen boosdoener

De sterk gestegen energieprijzen bezorgen mensen met lage en modale inkomens flinke hoofdbrekens. Een woordvoerder van een voedselbank in Alphen aan den Rijn beaamt dit. ‘Als je vorig jaar een nieuw energiecontract hebt afgesloten voor drie jaar, heb je nog een gunstig tarief. Voor mensen die recent hun contract moesten oversluiten geldt dat niet. Dat zien we bij zowel nieuwe als bestaande klanten van de voedselbank terugkomen.’

Waterschap zet zich in voor loodvrije hengelsport

0
HEILOO 16-07-2020: Interview met sportvisser Peter van der Heijdt over loodvrijvissen, HHNK, Omgaan met water,

Lood hoort niet in het oppervlaktewater. Het is giftig en is in de Kaderrichtlijn Water aangeduid als significant risico voor het milieu. Het verlies van lood door de sportvisserij heeft tot gevolg dat er jaarlijks zo’n 7.200 kilo lood terecht komt in het Nederlandse (binnen)water. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zet zich daarom in voor een loodvrije hengelsport.

Naar verwachting geldt vanaf 2027 een Europees verbod op de productie en het gebruik van lood voor de hengelsport. In de aanloop naar dat moment wil het hoogheemraadschap een extra impuls geven aan de overgang naar een loodvrije visserij. HHNK kiest voor een actieve, stimulerende rol in samenwerking met andere partijen. Vooral Sportvisserij MidWest Nederland is daarbij een belangrijke bondgenoot. Deze organisatie heeft veel contact met de hengelsportverenigingen en promoot de loodvrije hengelsport al enige tijd actief onder haar eigen achterban. Ook is er samenwerking met Provincie Noord-Holland, andere waterschappen en de Visstand Beheer Commissie (VBC).

In 2018 zetten de waterschappen een eerste stap in deze richting met het ondertekenen van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij.

‘Maar dat is niet voldoende,’ aldus hoogheemraad Klazien Hartog in de algemene bestuursvergadering van 11 mei 2022. ‘Er is een goed begin gemaakt, maar nu willen we doorpakken en ook regionaal een boost geven.’

HHNK heeft daarom het loodvrije vissen opgenomen in de publiekscampagne ‘Waterbazen’, die gisteren van start ging. Ook is er een informatiekraam over loodvrije alternatieven voor de hengelsport tijdens de open middag bij de VisKringloop in Slootdorp (nabij Zweefvliegcentrum Noordkop) op zaterdag 21 mei 2022. Samen met Sportvisserij MidWest Nederland, de provincie, gemeente Schagen en de lokale hengelsportvereniging zijn we een pilot Loodvrije visserij aan het voorbereiden die nog deze zomer start.

Koggenland in rouw voor verbinder en goed bestuurder Rob Posthumus

0
Dorpsgesprek Zuidermeer
Burgemeester Posthumus in gesprek.

Rob Posthumus was van 2013 tot 2019 burgemeester van Koggenland. Op 1 april 2019 legde Posthumus ivm pensionering zijn taken neer als burgemeester. Hij was namens de VVD onder meer raadslid, wethouder en locoburgemeester in Blaricum.

Rob Posthumus toonde bij het leiden van de gemeenteraadsvergaderingen zijn bijzonder energieke leiderschapsstijl.

Ook bij de dorpsgesprekken in de gemeente Koggenland benaderde hij de inwoners van ¨zijn¨ gemeente Koggenland heel amikaal.

Vorige week is de geliefde oud-burgemeester van Koggenland van ons heen gegaan.

Ervaren boegbeeld

“Wij herinneren Rob als een energiek, ervaren boegbeeld met een groot hart voor Koggenland. Hij stond bekend als een vriendelijk en benaderbaar persoon voor iedereen. Een verbinder en bestuurder in hart en nieren”, laat de gemeente in een reactie weten.

Het college van burgemeester en wethouders, en de medewerkers van de gemeente Koggenland betreuren het verlies van de oud-burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten.

Koninklijke onderscheiding voor Paul Dekker

0

Vrijdag 13 mei rond 22.30 uur reikte burgemeester Marjan van Kampen – Nouwen een Koninklijke onderscheiding uit aan Paul Dekker uit Schagerbrug. Dit gebeurde na de voorstelling: ‘Leuk idee…maar we doen het niet!’ van toneelvereniging OEK, in dorpstheater Ons Eigen Kroeg, Schagerweg 30a in Schagerbrug.

Paul Dekker kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn langdurige inzet voor OEK en VESDO.

Paul is OEK en OEK is Paul, dat is in Schagerbrug bekend. Sinds 1982 is Paul Dekker lid van toneelvereniging OEK. Paul is als vrijwilliger voor de toneelvereniging OEK en de kroeg OEK een grote steun en toeverlaat. Door zijn enthousiasme en tomeloze energie weet hij altijd iedereen te motiveren. Mensen zoals Paul Dekker zijn onmisbaar voor de club.

Vanaf 1992 tot 2013 was Dekker de voorzitter van OEK, tot op heden heeft hij nog steeds een bestuursfunctie. Sinds 2015 is de toneelvereniging OEK uitbater van de kroeg ‘Stichting Ons Eigen Kroeg’ geworden, daar is Paul secretaris van. De bijdrage van Paul Dekker voor OEK is bijzonder, omdat hij altijd het initiatief neemt en iedereen erbij probeert te betrekken. Het voortbestaan van de toneelvereniging is heel belangrijk voor Schagerbrug. Dit kan niet zonder mensen zoals Paul Dekker.

 

Voor voetbalvereniging VESDO (Vlugheid En Samenspel Doet Overwinnen) in Schagerbrug is Paul Dekker ook een actieve vrijwilliger, van 1986 tot op heden.

Hij regelt rommelmarkten, vertolkt op weergaloze wijze Sinterklaas en is op de zondagen de gastheer bij het sportcomplex.

Paul Dekker wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Enkhuizen opent Pakhuis vol verhalen

0
Burgemeester Eduard van Zuijlen neemt aankoopbewijs van Cornelis Valentijn in ontvangst van Jeannette Baas, één van de nazaten van Cornelis Valentijn, foto Studio Merike

Op donderdag 12 mei vond de officiële opening plaats van Pakhuis vol Verhalen, het nieuwe educatieve programma van het Zuiderzeemuseum. Tijdens het feestelijke programma nam de burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, het aankoopbewijs van Cornelis Valentijn in ontvangst van Jeannette Baas, één van de nazaten van Cornelis en plaatste deze op de Peperzolder. De aanwezige leerlingen van groep 7/8 van openbare basisschool Het Driespan uit Enkhuizen mochten hierna het programma officieel in gebruik nemen. Daarnaast vervulden zij samen met leerlingen van het Martinuscollege Grootebroek de afgelopen periode een belangrijke rol. Na een uitgebreide testfase gaven zij feedback en is het programma geoptimaliseerd.      

In en rond pakhuis het Peperhuis, het enige overgebleven VOC-pand in Enkhuizen, liep lang geleden Cornelis Valentijn rond, een tot slaaf gemaakte man uit Sulawesi die in Enkhuizen terecht kwam en hier als vrij man een bestaan opbouwde. Het bijzondere verhaal van Cornelis, op de plek waar hij daadwerkelijk heeft gewerkt, is de basis van het nieuwe educatieve programma: Pakhuis vol verhalen.

Burgemeester Eduard van Zuijlen : “Ik ben heel blij dat het Zuiderzeemuseum het voortouw heeft genomen om het gesprek over het slavernijverleden van de stad op gang te brengen. In mijn dagelijkse werk zit ik er middenin, want op mijn eigen werkkamer zijn ook tot slaaf gemaakte mensen afgebeeld door de eigenaren. Zij waren daar blijkbaar destijds heel trots op. Als je je probeert te verplaatsen in de situatie van de mensen die het betrof, ook van Cornelis, kun je je haast niet voorstellen dat je verhandeld werd als een tweedehands auto. Dat is helaas wel zo gebeurd.”

Volgens burgemeester Eduard van Zuijlen is het een prachtig educatief programma.   Leerling Dylan Kamper (11 jaar) van Het Driespan is ook heel erg onder de indruk van het nieuwe programma. “Ik vond het heel erg leuk, want je maakt mee hoe mensen vroeger hebben geleefd aan boord van een schip, hoe vies dat eigenlijk soms was en wat voor ziektes je kon oplopen. Bij Makassar maak je mee hoe mensen soms ontvoerd zijn en dan tot slaaf zijn gemaakt en dat je soms voor vier lappen stof werd verkocht aan een man die je dan als slaaf nam. Ik kan me helemaal niet voorstellen dat dat nu nog zou gebeuren.” Nikita Gerritsen, hoofd Educatie van het Zuiderzeemuseum is heel enthousiast over de samenwerking met beide scholen. “Dat samenwerken de sleutel tot succes is, blijkt uit deze co-creatie, waarbij we een prachtig eindresultaat hebben gerealiseerd. Met de input van leraren en leerlingen hebben we een programma neergezet waar we trots op mogen zijn.

erlingen van Het Driespan samen met de burgemeester van Enkhuizen
Leerlingen van Het Driespan samen met de burgemeester van Enkhuizen, foto Studio Merike

Keerzijde

Lange tijd werd de geschiedenis van de VOC eenzijdig belicht: pracht en praal en de successen van de VOC stonden centraal. De huidige maatschappelijke discussie heeft er toe geleid dat er steeds meer aandacht is voor de zwarte bladzijden van de ‘Gouden Eeuw’ en daarmee de VOC. Het Zuiderzeemuseum sluit hier bij aan door alle aspecten van de VOC, positief en negatief, te belichten.

Leerlingen van Het Driespan aan de slag in Pakhuis vol verhalen, foto Studio Merike

Pakhuis vol verhalen

Aan de hand van het levensverhaal van Cornelis Valentijn maken leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs kennis met verschillende havens die de VOC-schepen aandeden zoals Banda, Galle en Batavia. In de havens ontmoeten de leerlingen personen uit die tijd die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Daarnaast ondernemen de leerlingen allerlei activiteiten. Zo dekken ze de tafel voor de scheepsjongen en de schipper waardoor ze de verschillen in leefomstandigheden aan boord ontdekken of spelen ze het spel ‘De weg van de vrijheid’ waarmee ze ontdekken op welke manieren mensen vroeger tot slaaf gemaakt werden. Vanaf heden is het educatieve programma het hele jaar door te boeken.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

 

 

Alarmbellen moeten afgaan bij signalen van drugsproductie

0

Alles werd uit de kast gehaald tijdens de voorlichtingsbijeenkomst Veilig Buitengebied op 10 mei: een XTC-parfum, de geur van een cocaïnewasserij en presentaties van partijen die intensief samenwerken om het buitengebied van de gemeente Koggenland veilig te maken en te houden. Speciaal voor inwoners van het buitengebied organiseerde de gemeente Koggenland deze voorlichtingsavond, samen met Noord-Holland Drugs Alert (NHDA). Presentaties waren er van Meld Misdaad Anoniem, het CCV en het LTO. Ook de wijkagent was aanwezig.

Niet pluis

Burgemeester Monique Bonsen heette de aanwezigen welkom en wees op het belang van een avond als deze:

“Net als in andere buitengebieden in Nederland, worden ook in onze gemeente inwoners benaderd door criminelen die een drugslab of hennepkwekerij willen vestigen in een loods of een schuur. Meestal met één of andere onderneming als dekmantel. Leegstaande gebouwen zijn aantrekkelijk voor criminelen en vaak worden er forse bedragen geboden voor de huur ervan. Maar let op: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook! Vanavond leert u meer over de signalen die erop kunnen wijzen dat er iets niet pluis is. Ik hoop samen met u de criminaliteit uit ons mooie buitengebied te kunnen weren.”

Integrale controle

Koggenland hield op 15 maart jl. een integrale controle als onderdeel van het programma Veilig Buitengebied. Er werden die dag verschillende schuren en loodsen bezocht door medewerkers van politie, Omgevingsdienst en de gemeente. In een loods in Ursem zijn die dag verschillende materialen aangetroffen die mogelijk gebruikt worden voor de productie van drugs.

Het is voor bewoners en verhuurders belangrijk om tijdig signalen te herkennen die kunnen duiden op de productie van drugs. Los van de gevaren die drugsproductie met zich meebrengt, komen de (financiële) gevolgen vaak voor rekening van de eigenaar of bewoner.

Uit politiecijfers die onlangs gepubliceerd werden blijkt dat de provincie Noord-Holland landelijk een tweede plek inneemt als het gaat om het aantal (ontmantelde) drugslabs. Om het bewustzijn van verhuurders te vergroten, te voorkomen dat zij met de verkeerde personen in zee gaan en signalen eerder op te merken en te melden, is het programma ‘Veilig Buitengebied’ enige tijd geleden gestart. Gemeenten in Noord-Holland kunnen deelnemen aan dit modulaire programma, dat als doel heeft het buitengebied weerbaar te maken en te voorkomen dat schuren, loodsen en bedrijfsgebouwen door criminelen in gebruik worden genomen als drugslab. De gemeente Koggenland neemt hieraan deel. De voorlichtingsbijeenkomst maakt deel uit van dit programma.

Noordkopper Stien den Hollander dringt door tot Eurovisiefinale

0
De in Abbekerk geboren Noordkopper Stien den Hollander heeft in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn de finale van het festival bereikt met een Nederlandstalig nummer wat over haar eigen verleden met depressieve klachten ging. De uitvoering ging gepaard met emoties. Zoals bekend hebben emoties ook hun invloed op het stemgedrag bij het grote publiek.
Kenners zeggen dat Stien den Hollander ( S10 ) nu hoog kan gaan eindigen in de finale van aankomende zaterdag.
Sinds een jaar woont de zangeres, die werd geboren in het Noord-Hollandse dorpje Abbekerk, in Amsterdam.

Rappen

De zangeres rapt ook  over hartverscheurende onderwerpen als zelfmoord, stemmen in haar hoofd en haar ervaring in een isolatiecel van een psychiatrische inrichting.
Het is drie uur ‘s nachts en ik heb bijzonder veel zin om huilend in een foetushouding te liggen. Al uren staat Antipsychotica aan, het ongelofelijk persoonlijke debuutalbum van S10. De Noordkopper rapt over hartverscheurende onderwerpen als zelfmoord, stemmen in haar hoofd en haar ervaring in een isolatiecel van een psychiatrische inrichting. Haar flow is voor hiphopbegrippen wat onwennig, maar wanneer het eenmaal klikt kan ik niet stoppen met luisteren. Na een tijdje voel ik me een voyeur die in het hoofd kruipt van Stien den Hollander, het brein achter het project. Ze spreekt mij aan vanuit haar slaapkamer of woonkamer, want dat is waar ze het grootste deel van de tracks opnam met een iPhone-microfoontje. In de outro bedankt ze iedereen voor het luisteren naar haar tape, en ik vind het jammer om afscheid te nemen van haar.

Dijkgraaf zoekt waterschapsbestuurders

0

Het lijkt nog ver weg, maar op 15 maart 2023 gaat Nederland weer stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Vanaf nu is het mogelijk om uzelf kandidaat te stellen voor deze verkiezingen en zo actief bij te dragen aan veilig, schoon en voldoende water, nu én in de toekomst. Om duidelijk te maken wat een waterschapsbestuurder doet organiseren wij een aantal informatieavonden. Zo kunt u ontdekken wat het inhoudt, of het bij u past en hoe u een belangrijke bijdrage kunt leveren als bestuurder in de keuzes die gemaakt moeten worden.

Het hoogheemraadschap maakt veilig wonen, werken en recreëren onder zeeniveau mogelijk in dienst van de samenleving. Maar het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Voor Hollands Noorderkwartier kan dit grote gevolgen hebben. Hoe gaan we in de toekomst om met het waterbeheer in ons gebied? En hoe nemen we daarin zaken als duurzaamheid, energie en onze omgeving in mee?

Dijkgraaf Luc Kohsiek: ”In de afgelopen 4 jaar zagen we droge zomers met weinig neerslag. Tegelijk maakten we vorig jaar juni nog mee dat er meer dan 100 mm neerslag viel in korte tijd met wateroverlast tot gevolg. Beide fenomenen zullen vaker voorkomen in de toekomst. Willen we het hier leefbaar houden, dan moeten we voor de volgende generatie maatregelen nemen en dat vraagt ook wat van alle inwoners, bedrijven en overheden. Als bestuurder beslist u mee over het strategische beleid en de financiële kaders voor deze vraagstukken. Een verantwoordelijke en uitdagende taak.”

Wilt u actief worden als bestuurder en/of een beeld krijgen van wat dat inhoudt? Meldt u dan aan voor een informatieavond voor nieuwe bestuurders. Op 7 juni in Zaandam, 20 juni digitaal en 21 juni in Hoorn. Aanmelden kan via www.hhnk.nl/verkiezingen. Daar vind u ook meer informatie.

• Dinsdag 7 juni 2022, locatie Hotel Inntel in Zaandam.

• Maandag 20 juni 2022, digitaal, u ontvangt een link voor deelname.

• Dinsdag 21 juni 2022, locatie Van der Valk Hotel in Hoorn.

 

Hoogheemraadschap en Genie Bataljon oefenen watersnoodsituaties

0
Wandeling over de Westfriese Omringdijk

Hoogheemraadschap en Genie Bataljon oefenen watersnoodsituaties meerdaagse oefening op diverse locaties in West-Friesland.

Van 16 tot 20 mei aanstaande oefenen militairen van de genie en crisismedewerkers van het hoogheemraadschap op diverse locaties in West-Friesland. Op verschillende plekken zullen zich gefingeerde noodsituaties voordoen. Met een civiel-militaire samenwerking worden deze watersnoodsituaties het hoofd geboden.

Werkzaamheden vinden vooral plaats tussen Medemblik en Enkhuizen. Ook zal een stuk van de Westfriese Omringdijk worden ingepakt om zwaar weer te kunnen nabootsen.