maandag, oktober 3, 2022
Home Blog

Benieuwd of Isabel en Sam de felbegeerde prijzen in de wacht slepen? De prijsuitreiking is maandag 16 mei vanaf 18.30 uur live te volgen via youtube.com/ditismbo.

0

Benieuwd of Isabel en Sam de felbegeerde prijzen in de wacht slepen? De prijsuitreiking is maandag 16 mei vanaf 18.30 uur live te volgen via youtube.com/ditismbo.

Nieuw cursusprogramma Obdammer Brink bekend

0

Obdam, 2 augustus 2022 – Sociaal-Cultureel Centrum De Brink in Obdam, gelegen aan de Dorpsstraat 159 in Obdam, heeft weer een prachtig cursusprogramma samengesteld. De meeste cursussen gaan in september van dit jaar van start, dus geef je snel op en weet je verzekerd van jouw plek.

 

Salsa Solo voor dames : Voor beginners en voor beginners vervolg.
Salsa Solo voor dames: Voor beginners en voor beginners vervolg

De lessen gaan weer door in september!

Ben je een vrouw en houd je van los dansen op vrolijke salsa, merengue en andere Caribische muziek? Meld je dan aan voor de danscursus Salsa Solo, die tien weken duurt en door Dansschool Sizzling Salsa, speciaal voor De Brink, wordt gegeven vanaf donderdagavond 8 september 2022, waarbij de beginnersgroep om 20.15 uur start en de beginners 2 om 19.15 uur. De kosten bedragen € 100,00 voor 10 lessen.

Heb je interesse in deze cursus, neem dan contact op met Ina van der Hulst via www.debrinkobdam.nl/cursussen en/of ina.van.der.hulst@debrinkobdam.nl

 

Verhalen schrijven voor de pret, kom schrijver in jezelf ontdekken!
Verhalen schrijven voor de pret, kom de schrijver in jezelf ontdekken!

Welke ingrediënten heeft een verhaal nodig? Hoe beschrijf je een personage geloofwaardig? Hoe hou je een verhaal spannend van het begin tot het einde?

In vijf lessen leren de deelnemers hoe een verhaal in elkaar steekt. Tijdens de bijeenkomsten worden er telkens kleine opdrachten gegeven. Soms mondeling, dan weer schriftelijk.

Deelnemers krijgen een informatie- en inspiratieboekje mee naar huis en voldoende kennis en kunde om zelf aan de slag te gaan. Om aan deze cursus te beginnen, is schrijfervaring niet nodig. Docente is Tine Welter.

Deze cursus start op 6 oktober 2022 om 19.30 tot 21.30 en bestaat uit 5 lessen.
De kosten voor deze 5 lessen van 2 uur bedragen € 85,00

Heb je interesse in deze cursus? Neem dan contact op met Ina van der Hulst via www.debrinkobdam.nl/cursussen en/of ina.van.der.hulst@debrinkobdam.nl

Taalcursussen

Spaans;
Isabel Koopman is al jaren onze vakdocent voor de Spaanse cursussen. Isabel is een bevlogen docent en geeft op diverse niveaus les. Let op: er start op maandagavond om 19.00 uur een nieuwe beginnersgroep, te weten Spaans voor beginners. Deze cursus vindt plaats op maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Een nieuwe groep die de beginselen van de Spaanse taal krijgt bijgebracht. De cursus start op 19 september 2022. Meld je snel aan!
Spaans beginners Plus

Deze groep heeft al een aantal Spaanse lessen gehad en start op dinsdagavond 20 september van 19.00 tot 20.30 uur.

Spaans Gevorderd

De naam zegt het al, deze groep is gevorderd. Maar meld je vooral aan, zodat Isabel kan nagaan in welke groep je het beste past. Deze les start op dinsdagavond 20 september van 20.30 tot 22.00 uur.

De kosten voor deze Spaanse cursus bedragen € 110,- voor 12 lessen.

De benodigde boeken staan vermeld op de website.

Engels voor gevorderden en voor Cambridge Engels

In De Brink worden twee Engelse cursussen gegeven, te weten voor een gevorderden groep en een Cambridge groep. Beide cursussen vinden plaats op donderdagavond en de kosten voor de cursussen bedragen € 100,- voor 12 lessen. De start van deze cursus is op 15 september a.s. Er zijn nog voldoende plekken vrij. De les voor gevorderden is om 20.30 uur, de les voor de Cambridge groep is om 19.15 uur. Wie durft de uitdaging aan? De lessen worden gegeven door Lucienne van Deelen.

Frans voor gevorderden

Deze groep heeft inmiddels zo’n 40 lessen gehad. Enige kennis van de Franse taal is daarom wel gewenst. Pauline van Soest neemt je mee op de Franse tour. Op woensdagavond van 19.00 tot 20.15 uur. De start is op woensdag 14 september 2022 en de kosten bedragen € 100,- voor 12 lessen.

Alle cursussen zijn inclusief 1 x koffie/thee.

Aanmelden kan via www.debrinkobdam.nl

Wil je eerst nadere informatie? Dan neem je contact op met Ina van der Hulst via ina.van.der.hulst@debrinkobdam.nl of met Chantal Nooij: chantal.nooij@debrinkobdam.nl.

 

Wij zoeken een vrijwilliger voor de Cursuscommissie

Wij zoeklen een vrijwilliger voor de Cursuscommissie.

Superleuk toch? Al die cursussen die bij De Brink plaatsvinden? Maar dat moet wél georganiseerd worden. Voor de organisatie en coördinatie van al die fijne cursussen zoeken wij jou!

Aangezien de werkzaamheden toenemen, is De Brink op zoek naar versterking. Lijkt het je leuk om deel uit te maken van een plezierig team van vrijwilligers en voldoe je aan het onderstaande? Sluit je dan aan bij de ruim 100 vrijwilligers die De Brink rijk is om te helpen het cursusprogramma vorm te geven.

Wat vragen wij?
  • Organisatorische kwaliteiten
  • Ervaring met werken in Microsoft Office (Word en Excel)
  • Goede sociale vaardigheden.

Als lid van de Cursuscommissie, ben je de contactpersoon voor de cursisten en de docent, en coördineer je de aanmeldingen. De werkzaamheden vinden met name plaats in de maanden augustus en september en daarna in december en januari.

Lijkt het je leuk om de cursussen te organiseren én wil je graag wat voor Obdam betekenen? Meld je dan snel aan!

Voor informatie kun je contact opnemen met Ina van der Hulst via ina.van.der.hulst@debrinkobdam.nl of Chantal Nooij via chantal.nooij@debrinkobdam.nl.

Wij zien uit naar een gesprek met jou!

Niet in roken en vuurtjes stoken in de openlucht

0

Vanwege de aanhoudende droogte en warmte vraagt de gemeente Texel aandacht voor de verhoogde kans op natuurbranden. Daarom geldt met onmiddellijke ingang een rook- en stookverbod in bos-, duin- en heidegebieden op Texel. Pas ook hiervoor op in de rest van de Noordkop.

Oppassen met peuken, glasafval en parkeren in hoog droog gras

Binnen een afstand van dertig meter van bos, duin- en heidegebied mag niet gerookt en ook geen vuur gestookt worden. Eén smeulende peuk is momenteel genoeg om een grote natuurbrand te veroorzaken. Wees verder extra voorzichtig met barbecues, vuurkorven, kampvuren e.d. Rook niet in natuurgebieden, parkeer uw auto niet in hoog droog gras en gooi afval (vooral glas) in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Gemeente Texel luistert ook naar Gehandicaptenorganisatie

0
Fietspad langs de Waddendijk op Texel met het nieuwe hek.

De SIGT (Stichting Integratie Gehandicapten Texel) heeft al langer de grote wens dat de toegangen langs de Waddenzeedijk op Texel moeten worden verbeterd.  Daarom pakt de gemeente Texel in samenspraak met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier deze wens nu bij de kont.

Op alle 12 dijkopgangen langs de Waddenzeedijk worden de komende tijd nieuwe hekken geplaatst. De oude hekken bij de opgangen aan de voet van de dijk worden vervangen om het buitendijkse fietspad beter toegankelijk te maken. Voor met name rolstoelers en scootmobielen vormden deze opgangen een lastige passage.

Het betreft halve hekken, zodat alle vormen van fietsverkeer makkelijker kunnen passeren dan in de oude situatie. De oude hekken weghalen en niet terugplaatsen, bleek geen optie: verdwaald autoverkeer rijdt dan regelmatig het fietspad op.

 

Uitreiking postuum Mobilisatie Oorlogskruis voor Piet Pronk

0
Op de foto staan, naast burgemeester Van Kampen, zijn zoon Peter Pronk en zijn dochter Ely Zeeman-Pronk.

Vanmiddag hebben de twee volwassen kinderen van Piet Pronk een Mobilisatie Oorlogskruis voor hun overleden vader ontvangen. Burgemeester Marjan van Kampen reikte deze postume onderscheiding uit aan in het huis waar de heer Pronk woonde in ’t Zand.

De heer Petrus Maria Pronk werd geboren op 15 augustus 1918 en overleed op 90 jarige leeftijd in 2009. Hij was soldaat in de spannende jaren 1939 en 1940. Als militair in het 21e regiment infanterie was hij destijds gelegerd aan de Grebbelinie. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 ons land binnenvielen, troffen zij onverwachte grote tegenstand van de Nederlandse soldaten, juist bij de Grebbeberg. Zodanig dat de Slag om de Grebbeberg, van 11 tot 13 mei, in de geschiedenisboeken staat. Pronk was een van de soldaten die de Duitse legermacht van 23.000 man drie dagen lang niet door de Grebbelinie heen liet dringen. Al die dagen vocht Piet Pronk, in een eenmansbunker, met een mitrailleur tegen die overmacht. Na het bombardement op Rotterdam gaf ons land zich over en eindigde ook de strijd om de Grebbelinie. Een maand na de strijd in 1940 ging Pronk met groot verlof. Hij verhuisde vanuit Warmenhuizen naar ’t Zand en leefde verder als echtgenoot en vader.

Als een militair langer dan 6 maanden in dienst was, in de periode 6 april 1939 tot 3 september 1945, kan hij -onder bepaalde voorwaarden- postuum een belangrijk ereblijk ontvangen. En wel het Mobilisatie-Oorlogskruis. Daarvan is nu sprake. De interim commissie Dapperheidsonderscheidingen (ICDO) meldt dat aan hem postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt toegekend.

Zijn zoon Peter Pronk en zijn dochter Elly Zeeman-Pronk nemen namens hem de onderscheiding in ontvangst. Dit doen zij in de ouderlijke woning die nog steeds in eigendom is van de familie Pronk.

0

Een visserman uit Hollands Kop,

was uit op garnaal, vond een blok.

t Was haast weer overboord gegaan,

maar diepbruine ogen keken hem

indringend aan. Een krijger uit fijn

hout gesneden, een gemutste

strijder uit een ver verleden,

dook op in ons stalen heden.

Alleen door kopje-onder gaan,

kan hij wat langer voortbestaan.

Zijn laatste wil klinkt watervast:

Ooit ben ik met een goede reden

bij Texels kust van boord gegleden.

Ik hield mij door de eeuwen stil,

maar nu vraag ik: breng mij aan land

en gun me mijn plaats in Kaap Skil.’

Fiet van Beek,

eilanddichter

Formeel einde Tweede Wereldoorlog schril contrast?

0
Indisch Monument in Den Haag.

Overal door de Noordkop wappert de Nederlandse vlag, alleen omgekeerd. Onder andere als steun voor de boeren. Voor oorlogshelden is dat tegelijkertijd een crime, natuurlijk onbedoeld. Het einde vieren van een wereldoorlog, terwijl er weer een op uitbarsten staat?

Op herdenkingsdagen omtrent de Tweede Wereldoorlog helemaal.  Op maandag 15 augustus wappert de Nederlandse vlag op het gemeentehuis in Schagen. Deze datum is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een schril contrast dreigt. Hiervoor is het wellicht een idee om de omgekeerde Nederlandse vlaggen die dag even te verwijderen?

Terwijl in Europa al in mei 1945 een einde kwam aan die oorlog, duurde die elders ter wereld nog enige maanden voort. De oorlog in Azië, dus ook in voormalig Nederlands-Indië, duurde nog tot augustus. Na de atoom-bombardementen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in alle landen.

Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral ook bij het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft. Leed dat nog altijd doorwerkt. De herdenking is een erkenning aan de getroffenen. Het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeelde verleden.

Ieder jaar wordt er ook bij het Indisch Monument in Den Haag stil gestaan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. En bij de directe gevolgen daarvan. De Melati (de Indische jasmijn) wordt ter gelegenheid gedragen, als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Om dit einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken is het ook aan inwoners toegestaan om maandag de Nederlandse vlag te laten wapperen. Dit kan van zonsopgang tot zonsondergang.

Burgemeester en wethouders Schagen beraden zich over Makado

0

Het College van Schagen brainstormt over de parkeerbestemming van de Makado.  Meerdere opties worden de komende tijd aan de Gemeenteraad voorgelegd.

In eerdere besluitvorming is door het college van burgemeester en wethouders van gemeente Schagen besproken of het ook na sluitingstijden van het Makado, in de avonduren, mogelijk zou zijn om te parkeren op het parkeerdek van het Makado. Dit vanwege de mogelijke beperkte parkeermogelijkheden in het centrum van Schagen. Inmiddels is er onderzoek gedaan en de voor- en nadelen van het openstellen van het parkeerdek zijn hierbij op een rij gezet. De conclusie is dat het parkeerdek van Makado geheel beschikbaar blijft, zoals de huidige situatie is, voor het (winkelend) publiek.

Wethouder Cor Quint zegt, “Ik vind het ook vanzelfsprekend dat het parkeerdek gebruikt wordt, waarvoor deze bedoeld is. Namelijk voor bezoekers van onze ondernemers in het centrum. Het blijkt dat er voldoende parkeerplaatsen zijn in de avonduren voor overige parkeerders, zoals inwoners.”

Redenen om de situatie niet te veranderen

Het centrum van Schagen heeft een krachtig winkelgebied met levendige horeca. Zeker nu dat het Makado Centrum bezig is met een uitbreiding en renovatie. Hierbij breidt de winkelaanbod niet alleen uit. Ook het parkeerdek breidt uit van 282 naar 429 parkeerplaatsen. Hiervan zijn er 75 parkeerplaatsen die moeten worden gecompenseerd omdat ze aan de noordzijde van het Makado en bij ’t Vosje verloren zijn gegaan ten gevolge van de uitbreiding van het gebouw. De overige 72 parkeerplaatsen betreffen de netto-toename van het aantal parkeerplaatsen. Dit wordt gedaan omdat het winkelcentrum groter wordt en naar verwachting meer bezoekers zal trekken.

Om de inwoners en bezoekers goed te bedienen, vindt de gemeente Schagen het belangrijk om het parkeerdek van Makado open te houden voor bezoekers. Het openstellen van het parkeerdek voor permanent parkeren valt niet binnen de mogelijkheden blijkt na onderzoek. Daarnaast sluit de openstelling niet aan bij de ontwikkelvisie stad Schagen, waarin staat aangegeven dat de gemeente de openbare ruimte in de toekomst autoluwer wil maken en het centrum aantrekkelijker wil maken voor fietsers en voetgangers. Verder zou het er naast hoge kosten voor kunnen zorgen dat omwonenden het parkeerdek gebruiken als permanente parkeerplek. Ook is overwogen of dit met vergunningen of betaald parkeren kan worden ondervangen. Op dit moment is er geen steun voor betaald parkeren. Daarom blijft het parkeerdek open tijdens de openingstijden van het Makado winkelcentrum.

Andere oplossingen

Andere oplossingen voor het parkeren in het centrum van de stad Schagen worden de aankomende tijd onderzocht en uitgewerkt. Deze voorstellen legt de gemeente voor aan de gemeenteraad.

Zeldzame vondst in de Noordkop

0

Den Oever – Afgelopen maandag heeft de garnalenkotter WR22 iets bijzonders opgevist in de Waddenzee. De bemanning heeft foto’s gemaakt van het houten beeld. Op Twitter hebben zij de vraag gesteld of iemand meer kon vertellen over het beeld.

Wat is het voor beeld?

Archeoloog Michiel Bartels heeft al snel contact gehad met de bemanning over het beeld. Vanaf een foto heeft hij de inschatting gemaakt dat het gaat om een beeld van een krijger met een Frygische muts. Deze muts werd in de tijd van de Romeinen al gebruikt als symbool van de vrijheid. Waarschijnlijk zat het beeld vast aan de romp van een schip uit de 17e eeuw. Dat een houten beeld op de zeebodem zo goed intact is gebleven is bijzonder. Verder onderzoek naar het beeld is nodig bijvoorbeeld om te kijken of het beeld is aangetast door paalworm.  

De garnalenkotter WR22 werd donderdag rond 12 uur terugverwacht in de Noorderhaven van Den Oever. De precieze ligplaats was nog niet bekend. Wethouder Lilian Peters, portefeuillehouder archeologie en monumenten, is samen met archeoloog Michiel Bartels het beeld komen bewonderen. Schipper Mike Bakker van WR22 en zijn bemanning hebben naast het beeld, ook nog een hele lading verse vis aan boord die moet worden gelost.   

Wat gaat er gebeuren met het beeld?

Als iemand een archeologische vondst doet, moet dat worden gemeld. Ook als het gaat om een historisch object dat onderwater is gevonden. De melding kan gedaan worden bij de gemeente of bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze melding helpt om een nog beter beeld te krijgen van onze geschiedenis. Michiel Bartels is een van de archeologen van Archeologie West-Friesland (AWF). AWF werkt onder andere voor gemeente Texel en gemeente Hollands Kroon. Het belangrijkste is dat het beeld nu goed wordt geconserveerd. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat het hout bewaard kan blijven en niet wordt aangetast. Het is nog onbekend waar het beeld uiteindelijk terecht komt.

Maritiem Weekend: alle trossen los!

0
Campagnebeeld Maritiem Weekend, foto Maarten Schets

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer in de ban van het Maritiem Weekend. Het programma staat vol maritieme activiteiten voor jong en oud. Naast talloze muzikale optredens zijn er verschillende ambachtsdemonstraties en kinderactiviteiten. Van het meevaren op een historisch vissersschip en het volgen van een visserijrondleiding tot een demonstratie scheepsknopen maken door het Knopengilde en het bewonderen van speciale modelvisserijscheepjes; het belooft een waar maritiem spektakel te worden! 

De ambachten in het buitenmuseum staan gedurende het weekend in het teken van de visserij en bij de viswinkel kun je vissen uit de Zuiderzee ontdekken en herkennen. Volg een workshop oceaanmatje vlechten en vlecht een eigen placemat die uiteraard na afloop mee naar huis mag. Deze workshop is toegankelijk voor bezoekers vanaf 12 jaar tegen een kleine eigen bijdrage. Heb je trek gekregen? Ga bij de visrokerij langs voor een versgerookt visje!

Stap aan boord van een historisch vissersschip in de Marker haven van het buitenmuseum,
foto Madelon Dielen

Muzikaal programma

Laat je verrassen door muziekkunstenaar Nautilus one-man-band, die met zijn in Jules Verne stijl gebouwde machine een lust is voor het oog. Liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s kunnen tijdens het Maritiem Weekend uit hun dak gaan. Op verschillende plekken in het buitenmuseum is live muziek te beluisteren van onder andere The Seaband en LocTup Together uit Engeland en Pekel en Onstuimig Schuim van Nederlandse bodem. En ben je toe aan een rustmomentje? Neem dan plaats in het dijkmagazijn en luister naar de stoere muzikale zeemansverhalen door Piet Paree en André Visser.

Muziekkunstenaar Nautilus one-man-show, foto Nautilus

Maritieme activiteiten

Kinderen kunnen tijdens het Maritiem Weekend tegen een kleine vergoeding een klompbootje maken met getaande zeiltjes en daarnaast gratis een knopenbordje fabriceren. Bewonder de historische schepen die aan de kade liggen in de Marker haven, vaar mee op de blazer TX11 en bekijk tevens de diverse draaiende scheepsmotoren.

Activiteit klompbootje maken, foto Isabelle Dielen

Hé, doe je mee!

Stap deze zomer in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over school, gezin en karweitjes. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. Kinderen leven zich uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee! Bezoek ook het vernieuwde waterdoepark Expeditie Waterwerken dat nu nog leuker is dan ooit; het biedt verkoeling en leert je over de waarde, kracht en betekenis van water. Geniet in het binnenmuseum van de jubileumtentoonstelling Boer Boris is jarig met originele prenten uit de serie en fijne, échte Boer Boris-activiteiten voor zijn grootste kleine fans! Tijdens het Maritiem Weekend kun je luisteren naar de Boer Boris verhalenvertelster.

Praktische informatie

Het Maritiem Weekend vindt plaats in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is op 13 en 14 augustus toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek de website en bekijk het totaalprogramma op de plattegrond. Het Maritiem Weekend is voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk tegen de reguliere entreeprijzen! Reserveer alvast online tickets en wees verzekerd van een toegangsbewijs.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Molenweid als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

0
Mary van Gent neemt de sleutel in ontvangst van Tanja Ineke, bestuurder Woonzorggroep Samen

Voormalig zorgcentrum Molenweid in Wieringerwaard is sinds 1 augustus in gebruik voor de opvang van ongeveer 85 Oekraïense vluchtelingen. Dat zijn Woonzorggroep Samen en de gemeente Hollands Kroon overeengekomen. De opvang is voor minimaal 1 jaar. Daarna wordt er gekeken of verlenging nodig is.

Zorgcentrum Molenweid is afgelopen periode tijdelijk bewoond geweest door ouderen waarvan hun zorgcentrum werd verbouwd. Het voormalig zorgcentrum staat nu leeg. Door hier Oekraïense vluchtelingen op te vangen geven we een goede invulling aan dit leegstaande pand.

Wethouder Mary van Gent:
Op 28 juli heb ik namens het college met Woonzorggroep Samen een overeenkomst getekend voor opvang in Molenweid. Ik ben hen dankbaar voor de fijne samenwerking. En ik ben blij dat deze opvang gerealiseerd wordt. Deze mensen verdienen een goede en fijne plek om te verblijven. Zij hebben huis en haard moeten verlaten door de oorlog. Molenweid is zo’n plek. Ik hoop dat de omwonenden hen met open armen ontvangen.

In Molenweid komen Oekraïners wonen die nu ergens anders in Hollands Kroon verblijven

Op 24 februari 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit. Sindsdien zijn er duizenden mensen op de vlucht. Zo ook naar de gemeente Hollands Kroon. Op dit moment vangen wij in de gemeente Hollands Kroon 324 Oekraïense vluchtelingen op. Zij verblijven op verschillende locaties in de gemeente. In Molenweid komen vooral Oekraïense vluchtelingen die op dit moment al in Hollands Kroon verblijven. Dit zijn Oekraïners die nu op een tijdelijke locatie verblijven. Sommige bij particulieren waar ze om allerlei redenen niet langer kunnen blijven.

Hulp en ondersteuning wordt in Molenweid goed geregeld

Door Molenweid te openen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen kan de gemeente de hulp en ondersteuning aan deze groep beter organiseren. Ook is deze locatie centraal gelegen met voldoende voorzieningen in de buurt.

Op de locatie is vijf dagen per week een locatiemanager aanwezig. Wekelijks is er een spreekuur van Vluchtelingenwerk. Ook Wonen Plus Welzijn heeft een spreekuur voor praktische ondersteuning. Zowel Wonen Plus Welzijn en Sportservice gaan activiteiten aanbieden. Vindt u het leuk om een activiteit te organiseren of ondersteuning te bieden op de locatie Molenweid? Neem dan contact met ons op via oekraïne@hollandskroon.nl.

%d bloggers liken dit: