zondag, oktober 2, 2022
HomeFraudehelpdesk3 JAAR CEL VOOR PHISHINGFRAUDEUR

3 JAAR CEL VOOR PHISHINGFRAUDEUR

Belastingdienst en banken

De illegale vluchteling wist via mail en valse websites die zogenaamd van de Belastingdienst en banken als Rabobank en SNS Bank waren, DigiD-inlogcodes en bankgegevens in handen te krijgen. Vervolgens verdwenen bij een aantal slachtoffers grote bedragen van hun bankrekening.

Logius, de overheidsdienst die onder meer DigiD beheert, kwam de fraudeur op het spoor. Bij een huiszoeking werd zijn laptop in beslag genomen. Die bleek te zijn gebruikt voor zijn criminele activiteiten.

Vrijspraak

De man vroeg om vrijspraak. Zijn advocaat verzocht rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt. En dan vooral de slechte (economische) situatie in Nigeria die hij is ontvlucht en de moeilijke situatie waarin de man zich als illegale vreemdeling bevindt. Maar de rechtbank achtte hem schuldig.

Zware straf

De rechtbank vindt dat hij een zware straf verdient, omdat burgers sterk afhankelijk zijn van DigiD om overheidszaken te regelen en van internetbankieren.

“Dit alles moet geheel veilig kunnen geschieden en mensen moeten er ook op kunnen vertrouwen dat dit veilig gebeurt. Door het stelen van de vertrouwelijke informatie door verdachte kan het vertrouwen in dienstverlening via internet in brede lagen van de maatschappij in ernstige mate worden ondermijnd”, aldus de rechter.

Image courtesy of Redactie Noordkop Actueel | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: