donderdag, december 1, 2022
HomeKerken'Aantal antisemitische incidenten fors gestegen'

‘Aantal antisemitische incidenten fors gestegen’

Het aantal antisemitische incidenten is in 2014 met 71 procent toegenomen. Ook de zwaarte van de incidenten nam toe, maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vandaag bekend.

De cijfers:

Het aantal geregistreerde incidenten nam toe van 100 in 2013 naar 171 in 2014
Het aantal directe confrontaties op straat met scheldpartijen steeg met 90 procent, van 21 incidenten in 2013 naar 40 incidenten vorig jaar
Het aantal incidenten met fysiek geweld verdubbelde van 3 naar 6
ZIE OOK: ‘Dagelijks antisemitisme in Amsterdam’

Ongeveer de helft van het aantal incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog tijdens de zomer. Volgens het CIDI is het een bekend verschijnsel dat het aantal antisemitische uitingen toeneemt bij grote militaire acties van Israël.
Het CIDI is verder bezorgd dat juist op scholen veel incidenten werden gemeld, 15 stuks. Eén Joodse jongen werd gestoken met een geodriehoek en liep een buikwond op van ruim 20 centimeter. Ook kwam het vorig jaar enkele keren voor dat slachtoffers van klas of school moesten wisselen.

‘Onacceptabel’
Minister Lodewijk Asscher (Integratie) noemt de toename slecht nieuws. “Antisemitisme is onacceptabel, maar helaas zien we dat Jodenhaat nog dagelijks de kop opsteekt. Antisemitisme is nooit weggeweest uit Europa, deze cijfers laten zien dat we de strijd daartegen moeten blijven voeren.”

ZIE OOK: Joodse gebouwen extra beveiligd

Hij zegt verder dat de piek van het aantal incidenten tijdens de Gaza-oorlog aantoont hoe belangrijk het is om te voorkomen dat conflicten in het Midden-Oosten overslaan naar onze straten. “Iedere Jood moet in vrijheid zijn religie kunnen belijden en veilig over straat kunnen. Daarom moeten we antisemitisme in de wijken, in de klas en overal waar dat nodig is, bestrijden.”

Joodse instellingen worden al enige tijd extra beveiligd en op scholen wordt aandacht besteed aan het bespreekbaar maken van antisemitisme, zegt Asscher.

RTL Nieuws

Image courtesy of Redactie Koggenland johan | Noordkop Actueel
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meest Populair

Recente Commentaren

%d bloggers liken dit: